Blog
5 Pomysłów na Przekąski na Imprezę Domową
Oceń ten post:
Rate this post

5 Pomysłów na Przekąski na Imprezę Domową

Rate this post

Przekąski na imprezę domową wcale nie muszą być czasochłonne i skomplikowane. Nawet kilka minut wystarczy, aby przygotować imprezowe danie, którym zaskoczysz gości. Sprawdź nasze przepisy na proste i smaczne posiłki, które możesz modyfikować i ulepszać pod swoje upodobania.

Roladki z tortilli z wędzonym łososiem

Jednymi z najpopularniejszych przekąsek na imprezy są roladki z tortilli. Ich przewagą jest zupełna dowolność w wyborze składników. Bez trudu możesz je przygotować w wersji wege, mięsnej, a także rybnej. My zaś prezentujemy przepis na roladki z wędzonym łososiem, ale zachęcamy Cię do odkrywania nowych smaków i eksperymentowania.

Składniki:

  • placek tortilli pszennej lub pełnoziarnistej
  • 100 g łososia wędzonego
  • 50 g serka śmietankowego
  • sok ze świeżej cytryny
  • garść liści szpinaku baby
  • garść oliwek bez pestek
  • sól i pieprz

Roladki zacznij od posmarowania placka tortilli serkiem. Może to być tradycyjny serek śmietankowy lub z dodatkiem chrzanu czy ziół. Następnie połóż plasterki wędzonego łososia i skrop je sokiem ze świeżej cytryny.

Sięgnij po oliwki i ułóż je w rządku na tortilli. W podobny sposób zrób z liśćmi szpinaku baby. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Zwiń tortillę w rulon i pokrój w paski o szerokości około 3 centymetrów. Roladki z tortilli możesz już podawać gościom.

Dietetyczne muffinki

Chcesz przygotować coś słodkiego na imprezę? Wypróbuj przepis na nasze muffinki czekoladowe w wersji fit! Ucieszą podniebienia nie tylko osób na diecie, ale także małych i dużych łasuchów. Ich zrobienie nie będzie się wiele różniło od tradycyjnego przepisu. Możesz je także przygotować w wersji wytrawnej.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki razowej lub orkiszowej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 1 szklanka zwykłego lub roślinnego mleka
  • 100 g oleju kokosowego lub zwykłego
  • 3 kostki pokruszonej gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki ksylitolu

Zanim rozpoczniesz przygotowywanie dietetycznych muffinek, włącz piekarnik i ustaw go na 200 stopni. Następnie wbij jajka do miski, dodaj mleko oraz płynny tłuszcz. W osobnej misce wsyp mąkę, proszek do pieczenia, kakao i ksylitol. Do sypkich składników dodaj mokre i wymieszaj je ze sobą.

Aby Twoje muffinki były słodkie, dołóż pokruszoną czekoladę i wymieszaj. Pamiętaj, że niejednolita masa jest pożądana przy robieniu muffinek. Dzięki temu będą one bardziej puszyste. Nie przejmuj się zatem, jeśli zostaną jakieś grudki.

Następnie wlej masę do foremek i przełóż do nagrzanego wcześniej piekarnika. Po 15 minutach sprawdź je patyczkiem. Jeśli będzie suchy, możesz już je wyjmować. W innym razie daj im jeszcze chwilę.

Jeżeli chcesz spróbować innej wersji muffinek, zastąp czekoladę oliwkami. Zamiast cukru i kakao dodaj zaś wytrawne przyprawy.

Przekąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Ciasto francuskie to baza dla wielu dań. Możesz je wykorzystać nie tylko w przepisach na słodko, ale także na słono. Doskonale sprawdzi się w roli przekąsek na imprezy domowe. Dzisiaj prezentujemy go w wersji słonej ze szpinakiem. Podobnie jak w przypadku roladek z tortilli, zachęcamy do eksperymentowania i odkrywania swoich przepisów.

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
  • 100 g sera fety
  • 200 g liści szpinaku baby
  • mała cebula szalotka
  • pół łyżeczki suszonego czosnku lub 1 ząbek całego
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • olej

Wyciągnij z lodówki ciasto francuskie i rozłóż je na blacie. Posiekaj drobno cebulę. Rozgrzej patelnię z olejem i wrzuć na nią cebulę z czosnkiem. Kiedy się zeszklą, dodaj szpinak. Trzymaj na patelni tylko chwilę. Otrzymaną masę nałóż na ciasto i połóż ser feta pokrojony w kostkę. Następnie zwiń rulon i pokrój na krążki o średnicy około 3 cm.

Pokrojone przekąski przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia oraz posmaruj roztrzepanym jajkiem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz około 20 minut, dopóki się nie zarumienią.

Talerz warzyw z dipem

Surowe warzywa jako przekąska na imprezę? Jak najbardziej! Chrupkie warzywa maczane w dipie sprawdzą się jako zdrowy zamiennik chipsów. Ponadto ich przygotowanie zajmie Ci tylko chwilę.

Warzywa:

  • marchewka
  • ogórek zielony
  • papryka słodka czerwona
  • seler naciowy
  • papryka zielona
  • pomidorki koktajlowe

Dip czosnkowy:

  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g jogurt niskotłuszczowy
  • biały pieprz mielony
  • oregano
  • czosnek mielony
  • sól

·      Dip ziołowy:

  • 250 g jogurtu niskotłuszczowego
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka koperku
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz
  • sól

Na początek pamiętaj, aby umyć warzywa. Następnie obierz marchewkę. Pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki, a pozostałe warzywa w podłużne paski. Kiedy będą gotowe, ułóż je dookoła na talerzu. Pośrodku zostaw miejsce na miseczkę z dipem.

Aby przygotować dip czosnkowy, posiekaj lub przeciśnij przez praskę czosnek. Wlej jogurt do miseczki i dodaj wszystkie przyprawy. Wymieszaj składniki ze sobą i dopraw solą i pieprzem.

Dip ziołowy przygotujesz w podobny sposób. Najpierw posiekaj natkę pietruszki, koperek i szczypiorek. Przelej jogurt do miseczki i wymieszaj z innymi składnikami. Dodaj sól i pieprz, a także sok z cytryny.

Sosy przelej do małych miseczek i ułóż na środku talerzy z warzywami. Tak przygotowana przekąska będzie wyglądała świeżo i zachęcająco na Twojej imprezie.

Tatar warzywny

Nie każdy lubi tatara w klasycznej wersji. Czy jednak wiesz, że możesz go przygotować w wersji z warzywami? Zrobiony w taki sposób stanie się uniwersalną przekąską na imprezę, jaką możesz przygotować w domu.

Składniki:

  • awokado
  • 2 małe marchewka lub 1 średnia
  • 1 mała lub ½ dużej cukinii
  • ogórek
  • żółta papryka
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki do ozdoby
  • sól i pieprz

Marchewkę ugotuj al dente i obierz. Z papryki, cukinii i ogórka zdejmij skórkę. Awokado zaś przekrój na pół i wybierz miąższ. Wszystkie warzywa pokrój w drobną kosteczkę i wymieszaj ze sobą. Następnie połącz ze sobą oliwę i sok z cytryny, czosnek, sól oraz pieprz. Mieszaj trzepaczką do gładkiej emulsji i połącz z warzywami. Ułóż je na talerzu tak samo tatar. Możesz także dodać natkę pietruszki do ozdoby.

Powyższe przepisy pozwolą Ci na szybkie przygotowanie smacznych przekąsek na imprezę domową. Jeśli nie masz czasu na eksperymenty w kuchni, nasze wskazówki pomogą Ci go zaoszczędzić.

Na co dzień zaś polecamy diety pudełkowe, które możesz zamówić według swoich potrzeb i preferencji. Wybierz odpowiedni jadłospis lub zdecyduj się na konsultację z naszym dietetykiem, który doradzi Ci najlepszą opcję.

Podsumowanie

Przygotowanie przekąsek na domową imprezę to niekiedy wyzwanie. Trafienie w gusta wszystkich może być trudne. Nasze przepisy są jednak nie tylko proste, ale także uniwersalne. Wybierz, czy chcesz wersję mięsną, czy wege. Skomponuj samemu przekąski, którymi poczęstujesz gośćmi.

Oceń ten post:
Rate this post
Brak komentarzy

Zostaw komentarz

* pola obowiązkowe

Rate this post

Dołącz do grona zadowolonych klientów

Wypróbuj diety SuViBox i ciesz się urozmaiconą dietą dostarczaną codziennie do Twoich drzwi.