Blog
Kilka produktów antyrakowych
Oceń ten post:
3,8/5 - (93 votes)

Czego nie lubi rak złośliwy? Kilka produktów antyrakowych

3,8/5 - (93 votes)

Nowotwór jest drugą przyczyną zgonów w Polsce. Niebawem jednak może stać się pierwszą. Czy odpowiednia dieta może temu zapobiec? Czego nie lubi rak złośliwy? Jakie posiłki ułatwiają z nim walkę? Dowiedz się więcej o produktach antyrakowych i włącz je do swojej codziennej diety.

Na czym polega dieta antynowotworowa?

Jak to możliwe, że niektóre produkty traktujemy jako antynowotworowe? Zachwalamy ich właściwości i zalecamy osobom w grupie ryzyka? Czy to tylko reklama? Niekoniecznie. Nasza dieta faktycznie ma wpływ na zdrowie i występowanie niektórych chorób. Dotyczy to również nowotworów.

Składniki antyrakowe

To, co czyni dany produkt antynowotworowy, to składniki, jakie zawiera. Niektóre witaminy i związki chemiczne zmniejszają ryzyko wystąpienia raka. Jakie? Są to przede wszystkim:

  • siarka;
  • magnez;
  • potas;
  • cynk;
  • błonnik;
  • witaminy A, C, D;
  • kwas foliowy;
  • likopen;
  • kwercetyna;
  • resweratrol;
  • sulforafan;
  • izoflawony;
  • flawonoidy;

Nie można jednak powiedzieć, że samą dietą rozwiąże się problem raka. Za jego pojawieniem stoją uwarunkowania genetyczne, a także styl życia. Do tego produkty antyrakowe nie przeciwdziałają każdemu nowotworowi. Dieta nie jest w stanie zapobiec czerniakowi czy glejakowi. Zamiast tego może mieć wpływ na nowotwory układu pokarmowego, piersi czy płuc.

Każda dieta, aby była skuteczna, musi być konsekwentna i regularna. Twój stan zdrowia zależy od Twoich nawyków żywieniowych, nie od sporadycznego odchudzania się. Warto zatem jeść zdrowo i różnorodnie. Wypróbuj diety pudełkowe, aby jeść zdrowo każdego dnia. Dostosowany do Ciebie jadłospis i dostarczane 5 posiłków dziennie ułatwią utrzymanie zdrowej diety.

Nie tylko dieta, czyli jak wygląda profilaktyka antynowotworowa?

Czy nagła zmiana diety może uchronić od zachorowania na nowotwór? Na pewno może pomóc. Jednak nie może być jedyną rzeczą, o jaką dbasz, aby pozostać zdrowym.

Czego nie lubi rak złośliwy? Dieta powinna obejmować nie tylko to, co jesz, ale także styl życia. Dbanie o prawidłową masę ciała, unikanie przetworzonej żywności i aktywność fizyczna to niektóre z filarów odporności i dobrego samopoczucia.

Żeby profilaktyka miała sens, ważne są badania i kontrolowanie stanu zdrowia. Dotyczy to zwłaszcza osób, które są w grupie ryzyka, ale nie tylko. Badaj się regularnie, aby wykryć ewentualne problemy, zanim będą poważniejsze.

Jagody

Nie trzeba jechać daleko, aby znaleźć produkty antyrakowe. Wiele z nich mamy pod ręką. Jako pierwsze przedstawiamy owoce jagodowe takie jak:

  • jagody;
  • borówki;
  • porzeczki;
  • jeżyny;

Najczęściej zajadamy się nimi latem, kiedy możemy dostać je na każdym kroku. Jednak są one dostępne również w postaci przetworów przez cały rok.

Co sprawia, że rak nie lubi owoców jagodowych? Wystarczy spojrzeć na ich wartość odżywczą. Dostarczają one dużej ilości witaminy C i B, fosforu, wapnia i żelaza. Znajdziemy w nich także wiele przeciwutleniaczy o działaniu antynowotworowym jak flawonoidy.

Jagody są źródłem polifenoli takich jak kwas elagowy. Badania wykazały, że zapobiega on aktywacji substancji rakotwórczych. Przeciwdziała to późniejszej mutacji i rozwoju choroby. Jego najcenniejszym źródłem są maliny oraz truskawki.

Cytrusy

Do owoców cytrusowych zaliczamy znane nam pomarańcze, cytryny, grejpfruty i mandarynki. Charakteryzują się one z wysoką zawartością witaminy C. Ponadto są bogate o związki powstrzymujące rozwój nowotworów.

Pomarańcze są cennym źródłem witaminy C i B, kwasu foliowego, błonnika i beta-karotenu. Ponadto zawierają polifenole, które mają działanie antyrakowe.

W cytrynach znajdziemy nie tylko witaminę C, ale także witaminę P oraz potas i magnez. Ponadto sok z nich ma działanie przeciwutleniające.

Grejpfruty to orzeźwiający owoc o niskiej zawartości cukrów i charakterystycznym gorzkim smaku. Dostarcza sporej ilości witaminy C, E oraz B. Nie brakuje w nim również wapnia, beta-karotenu, żelaza, potasu czy inozytolu. Oprócz działania przeciwnowotworowego ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.

Mandarynki to nie tylko słodki symbol świąt. Są one wyśmienitym źródłem witaminy C, A, E oraz B. Ponadto dostarczają potas, fosfor, żelazo i magnez. Wzmacniają także układ odpornościowy. Polecamy również artykuł który szczegółowo wyjaśnia funkcje potasu w diecie.

Czosnek

Czosnek, podobnie jak cebula i por, jest bogaty w siarkę. To dzięki niej zawdzięcza swój charakterystyczny smak. Ponadto jest to związek, który zapobiega zachorowaniu na raka:

  • jelita grubego;
  • trzustki;
  • żołądka;
  • przełyku;

Właściwości antybakteryjne oraz składniki odżywcze czosnku mogą mieć wpływ na powstrzymanie nowotworu. Odpowiedzialna jest za to wcześniej wspomniana siarka, a konkretnie siarczek diallilu. Powoduje on śmierć komórek rakowych i zmniejsza kancerogenne związki w organizmie.

Najwięcej właściwości ma świeżo zgnieciony czosnek. To właśnie w trakcie rozdrabniania są uwalniane związki, które chronią przed rozwojem choroby. Wystarczy spożywać 1-2 ząbki czosnku dziennie.

Przyprawy i zioła

Przyprawy i zioła nie tylko wspaniale pachną i wydobywają smak z potraw. Mają również właściwości zdrowotne. Część z nich to także produkty antyrakowe, które przeciwdziałają powstawaniu komórek nowotworowych.

Czego nie lubi rak złośliwy? Takie właściwości wykazuje m.in.:

  • tymianek;
  • oregano;
  • mięta;
  • rozmaryn;
  • pietruszka;
  • kurkuma;
  • imbir.

Warto zwrócić uwagę na rozmaryn. Zawiera on składniki, ograniczające atakowanie sąsiednich tkanek przez komórki rakowe.

Na wyróżnienie zasługuje także kurkuma. Słynie ona z właściwości przeciwzapalnych. Oprócz tego przeciwdziała nowotworom. W badaniach wykazano, że ma ona zdolność do niszczenia komórek rakowych.

Z kolei imbir to silny antyoksydant. Podobnie jak pozostałe produkty walczy z nowotworem i uniemożliwia powstawanie kolejnych naczyń krwionośnych. Z kolei jego aktywny składnik – gingerol, hamuje rozwój raka piersi.

Podsumowanie

Wiesz już, czego nie lubi rak złośliwy. Zdajesz sobie sprawę, że sama dieta nie wystarczy, aby mu przeciwdziałać. Pamiętaj, że zdrowy styl życia, a także regularne badania u lekarza pozwolą Ci na skuteczną profilaktykę i wczesne rozpoznanie choroby.

Oceń ten post:
3,8/5 - (93 votes)
Brak komentarzy

Zostaw komentarz

* pola obowiązkowe

3,8/5 - (93 votes)

Dołącz do grona zadowolonych klientów

Wypróbuj diety SuViBox i ciesz się urozmaiconą dietą dostarczaną codziennie do Twoich drzwi.