Blog
Czy kefir zakwasza organizm
Oceń ten post:
4,5/5 - (2 votes)

Czy kefir zakwasza organizm?

4,5/5 - (2 votes)

Kiedy pijesz kefir, jesz mięso i jasne pieczywo, zakwaszasz organizm i źle się czujesz. Takie przekonanie ma wiele osób. Niestety. Nie jest ono prawdziwe. Chcesz dowiedzieć się, czy kefir zakwasza organizm? Jakie ma właściwości zdrowotne i czy jest bezpieczny przy nietolerancji laktozy? Dowiedz się tego z naszego artykułu.

Czy zakwaszenie organizmu istnieje?

Zapewne nieraz usłyszałeś, że niektóre produkty (np.: kefir) zakwaszają organizm. Twój znajomy odstawił mleko, sery, produkty zbożowe, mięso i rośliny strączkowe. Z dnia na dzień poczuł się lepiej, schudł i zyskał energię do działania. Wniosek sam się nasuwa. Nabiał, zboże czy mięso zakwaszają organizm i nie należy ich jeść. Tylko że to nie jest prawda.

Zakwaszenie, albo inaczej kwasica istnieje i jest poważnym stanem zagrażającym życiu. Pojawia się wtedy, kiedy dochodzi do zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Jednak dzieje się tak w przypadku ciężkich chorób.

Dieta nie jest w stanie wpływać na pH krwi w takim stopniu, aby wywoływać tak poważny stan. Dlatego na pytanie, czy kefir zakwasza organizm, odpowiedź jest oczywista. Nie zakwasza.

Dieta odkwaszająca zaś ma polegać na wykluczeniu tych produktów, które mają mieć charakter kwasotwórczy. Są to:

  • produkty mleczne;
  • orzechy;
  • rośliny strączkowe;
  • mięso;
  • zboże;
  • owoce morza;

Jak widzisz, jest to wiele produktów bogatych w ważne składniki odżywcze takie jak witamina D, magnez czy wapń. Rezygnacja z nich może prowadzić do poważnych niedoborów. Paradoksalne dieta odkwaszająca może wywołać objawy, jakie są przypisywane zakwaszeniu organizmu. Jakie są to objawy? Napisaliśmy o tym poniżej.

Czym ma się objawiać zakwaszenie organizmu?

Powiedzieliśmy już o tym, że na zakwaszenie organizmu nie ma wpływu dieta, a przynajmniej nie w takim stopniu. Wciąż jednak dużo osób powołuje się na negatywne objawy po spożyciu niektórych produktów. Jakich? Do objawów, jakie mają towarzyszyć zakwaszeniu, zaliczamy:

  • przewlekłe zmęczenie;
  • zła kondycja skóry;
  • łamiące się paznokcie;
  • wypadające włosy;
  • sucha skóra;
  • częste skurcze.

Objawy zakwaszenia organizmu nie są specyficzne. Mogą towarzyszyć wielu chorobom. Najczęściej wynikają z niedoborów żywieniowych i przewlekłego stresu.

Niewłaściwa dieta ma kluczowy wpływ na Twoje samopoczucie. Ciągle uczucie zmęczenia czy zła kondycja skóry i paznokci może być wynikiem niedoborów witamin i minerałów. Dlatego ograniczanie kolejnych produktów z diety może przynieść efekt odwrotny od oczekiwanego. Co więcej, jak dowiesz się z kolejnych akapitów, kefir ma wiele właściwości. Kiedy go odstawisz, Twój organizm nie skorzysta z jego zalet.

Jak uniknąć objawów zakwaszenia i niedoborów żywieniowych? Odpowiednio zbilansowana dieta to podstawa. Jeśli zależy Ci na pewnych i prostych rozwiązaniach, wybierz jedną z naszych diet pudełkowych. W naszej ofercie znajdziesz diety standardowe, a także wege, odchudzające czy sportowe. Pomogą Ci one w drodze po smukłą sylwetkę, zdrowie i dobre samopoczucie.

Dlaczego nie warto rezygnować z kefiru?

Czy kefir zakwasza organizm? Mamy nadzieję, że nie masz teraz już wątpliwości, że możesz sięgać po kefir, nie bojąc się o zakwaszenie. Jak się okazuje, powodów ku temu jest więcej, niż można byłoby się spodziewać.

Jak wiesz, kefir zawiera liczne bakterie w tym Lactobacillus i Bifidobacterium. Znajdują się one w Twoim układzie pokarmowym i pełnią ważną funkcję. Przede wszystkim chronią jelita przed zespołem jelita drażliwego i zapaleniem.

Co więcej, kefir jest idealnym remedium w przypadku problemów z trawieniem. Łagodzi wzdęcia i niestrawność. Stymuluje żołądek do pracy. Jest stosowany podczas leczenia wrzodów.

Jakby tego było mało, kefir jest odpowiedzialny za zwiększenie odporności. Nie od dzisiaj wiadomo, że skuteczność układu immunologicznego zależy m.in.: od jelit. Kefir zaś dostarcza niezbędnych bakterii, które chronią i regulują ich pracę.

Kefir ma także działanie przeciwbakteryjne. Zapobiega rozwojowi:

  • Salmonelli;
  • E-coli;
  • Shigelli
  • Helicobacter;

Dlatego nie warto odstawiać i ograniczać kefiru. Jego regularne spożywanie poprawia pracę układu odpornościowego, ułatwia trawienie i zapobiega licznym chorobom.

Co w przypadku nietolerancji laktozy?

Wiele osób rezygnuje z kefiru nie ze względu na obawę przed zakwaszeniem organizmu, ale z uwagi na nietolerancję laktozy. Często niesłusznie.

Nietolerancja laktozy może dotyczyć nawet co 3 osobę w Polsce. Jej przyczyną jest niedobór laktazy. Jest to enzym, który odpowiada za rozkład cukru mlekowego, czyli laktozy. Dzieli się ją na 3 rodzaje:

  • wrodzoną – inaczej alaktazja. Jest to całkowity brak laktazy w organizmie. Zdarza się niezwykle rzadko.
  • pierwotną – hopolatkaza. Jest najpowszechniejszym typem nietolerancji laktozy. Wynika z naturalnej utraty laktazy wraz z wiekiem.
  • wtórną – nabytą. Przyczyną jest najczęściej choroba.

Kiedy laktazy jest za mało, mogą pojawić się takie objawy jak:

  • wzdęcia;
  • biegunka;
  • kolka;
  • ból brzucha;
  • uczucie pełności.

Objawy nietolerancji laktozy występują po spożyciu produktów mlecznych. Im większa ich ilość, tym objawy są silniejsze.

W przypadku nietolerancji laktozy zaleca się ograniczenie produktów mlecznych, które zawierają laktozę. A co z kefirem? Wbrew pozorom, potrafi łagodzić objawy niedoboru laktozy.

Wynika to z faktu, że kefir jest poddawany fermentacji. Zawarte w nim bakterie potrafią same produkować laktazę i ułatwiają rozkładanie cukru mlecznego. Z tego powodu, możesz sięgać po kefir nawet wtedy, kiedy mleko i inne produkty nie wpływają na Ciebie dobrze. Zacznij od mniejszych ilości, aby sprawdzić, jak się po nich czujesz.

Oprócz kefiru podobne działanie ma jogurt, maślanka, sery pleśniowe, kwaśna śmietana czy twarde sery dojrzewające.

Podsumowanie

Czy kefir zakwasza organizm? Nie ma dowodów na to, aby dieta wpływała w dużym stopniu na pH organizmu. Tym samym nie może wywołać jego zakwaszenia. Co więcej, kefir ma wiele prozdrowotnych właściwości. Dlatego nie warto z niego rezygnować z uwagi na zakwaszenie lub nietolerancję laktozy.

Oceń ten post:
4,5/5 - (2 votes)
Brak komentarzy

Zostaw komentarz

* pola obowiązkowe

4,5/5 - (2 votes)

Dołącz do grona zadowolonych klientów

Wypróbuj diety SuViBox i ciesz się urozmaiconą dietą dostarczaną codziennie do Twoich drzwi.