Blog
czy mleko jest zdrowe
Oceń ten post:

Czy mleko jest zdrowe dla dorosłych? Jakie mleko na diecie sprawdzi się najlepiej?

Jakie mleko jest najzdrowsze? To pytanie zadaje sobie coraz więcej osób – zwłaszcza ze względu na coraz bardziej świadome podchodzenie do spożywania produktów odzwierzęcych, ale również z uwagi na coraz szerszą diagnostykę alergii pokarmowych i coraz większą dostępność produktów alternatywnych dla klasycznego mleka krowiego. W poniższym tekście przedstawimy zalety i wady picia tradycyjnego mleka i jedzenia produktów mlecznych, a także opowiemy o rozwiązaniach, które mogą zastąpić w diecie mleko krowie. Jeśli chcesz więc dowiedzieć się, jakie witaminy ma mleko, dlaczego warto je pić i kiedy należy z niego zrezygnować, to zapraszamy do lektury!

Czy mleko UHT jest zdrowe?

Mleko krowie, które możemy kupić w sklepach, to przede wszystkim mleko pasteryzowane oraz mleko UHT. Co to oznacza? Zarówno zwykła pasteryzacja, jak i metoda konserwacji UHT (Ultra High Temperature – sterylizacja w 135-150 stopniach Celsjusza) mają na celu przedłużenie świeżości produktu oraz pozbycie się z niego różnego rodzaju bakterii czy innych drobnoustrojów, którymi mleko mogło zostać zanieczyszczone po udoju. Jeśli zastanawiasz się więc, czy mleko UHT jest zdrowe – lub czy zachowuje swoje właściwości po poddaniu obróbce w wysokiej temperaturze – to odpowiedź jest oczywiście twierdząca. Warto jednak wiedzieć, że przy sterylizacji UHT mleko traci nieco więcej wartości odżywczych, niż w przypadku pasteryzacji (straty te szacuje się jednak na mniej niż 10% i dotyczą one przede wszystkim witamin zawartych w mleku).

Sprawdź również inne fakty i mity od dietetyków i trenerów personalnych SuviBox:

Jakie witaminy ma mleko?

Po pasteryzacji czy procesie sterylizacji UHT nadal znajdują się w nim witamina A, witaminy z grupy B, a także małe ilości witaminy C. Oprócz tego mleko krowie jest dobrym źródłem białka, a także wapnia (które wbrew różnym opiniom wchłania się w około 30% do organizmu, co i tak stanowi dobry wynik) oraz tłuszczu. Zgodnie z zaleceniami, dla uzupełnienia wszystkich składników mineralnych, dorosły człowiek powinien wypijać 2 szklanki mleka dziennie (lub spożywać 2 szklanki produktów mlecznych) w ciągu dnia. Niestety, nie każda osoba ma taką możliwość.

Jakie mleko zamiast krowiego? Rodzaje mleka alternatywnego

Spożywanie mleka krowiego z pewnością nie będzie możliwe dla trzech grup osób: tych, które całkowicie rezygnują z produktów odzwierzęcych w swojej diecie, pacjentów uczulonych na białka mleka krowiego (taka alergia częściej występuje u dzieci, jednak zdarza się również u dorosłych), a także cierpiących z powodu nietolerancji laktozy. Na szczęście obecnie na rynku spożywczym dostępne są zdrowe alternatywy właśnie dla takich konsumentów.

Czy mleko bez laktozy jest zdrowe?

Mleko bez laktozy produkuje się z mleka krowiego, dodając do niego laktazę – enzym pomagający strawić laktozę przez ludzki organizm, który zazwyczaj ma z tym problem. Mleko bez laktozy jest bogate w te same składniki, w jakie bogaty jest jego tradycyjny odpowiednik. Jeśli więc chcesz spożywać produkty mleczne, ale zawartość laktozy powoduje u Ciebie kłopoty trawienne (najczęściej są to bóle brzucha, gazy i biegunki), to produkty bez laktozy będą doskonałym wyjściem!

Czy mleko sojowe jest zdrowe, czyli słowo o mlekach roślinnych

Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy, chcące wykluczyć z diety produkty odzwierzęce lub nie tolerujące laktozy, mają w asortymencie sklepów spożywczych szeroki wybór mlek roślinnych – stworzonych ze zbóż czy orzechów. Jedną z popularniejszych propozycji jest mleko sojowe (nazywane również napojem sojowym) oraz wykonane z niego przetwory, takie jak śmietanki, jogurty czy serki kanapkowe. Mleko sojowe dostarcza do organizmu głównie białko, ale również tłuszcze i węglowodany. Aby stanowiło pełnowartościowe uzupełnienie diety, warto z pewnością wybierać takie, które zostało wzbogacone w wapń.

Innym, popularnym produktem roślinnym jest mleko kokosowe. Powstaje ono poprzez zalanie gorącą wodą miąższu kokosa. Jest bardzo gęste, dlatego raczej nie pije się go samodzielnie, ale z powodzeniem można stosować je do zagęszczania azjatyckich sosów i zup, ale również do przygotowywania wegańskich deserów. Czy mleko kokosowe jest zdrowe? Zawiera przede wszystkim bardzo dużo tłuszczu (jest w końcu stworzone z miąższu orzecha kokosowego), a także dużo witamin i minerałów. Ze względu na dość wysoką kaloryczność, warto wykorzystywać je w kuchni sporadycznie, do przygotowywania konkretnych przepisów.

Na rynku dostępne są również mleka zbożowe, a najpopularniejsze z nich to mleka ryżowe i owsiane. Obie propozycje zawierają niewiele białka i tłuszczów, co sprawia, że dobrze sprawdzą się w diecie osób odchudzających się (są niskokaloryczne). Dodatkowo, ze względu na obecność błonnika, wspomagają trawienie i pobudzają perystaltykę jelit, co ułatwia wypróżnianie. Należy jednak pamiętać, że zarówno mleko owsiane, jak i ryżowe nie zawierają wiele składników odżywczych. Co prawda dostarczają do organizmu witaminy z grupy B czy nieznaczne ilości witaminy E i K, a także niektóre pierwiastki niezbędne do prawidłowo funkcjonowania układów i narządów (cynk, magnez, potas, sód i inne), jednak – jeśli ma się wybór – warto wybierać warianty wzbogacone o wapń, witaminy i składniki mineralne.

Mleko to również składnik wielu naszych dań w cateringu dietetycznym, występuje w jadłospisie na przykład jako jaglanka na mleku kokosowym z musem malinowym w diecie bez glutenu i nabiału, owsianka na kawie zbożowej i mleku kokosowym z pieczonym jabłkiem w diecie detox czy gryczanka kakaowa z daktylami i świeżą figą na bazie mleka spożywczego w diecie niskowęglowodanowej. Sprawdź nasze menu i porównaj dania z innymi dietami, by wybrać najlepszą dla siebie.

Oceń ten post:
Brak komentarzy

Zostaw komentarz

* pola obowiązkowe

Dołącz do grona zadowolonych klientów

Wypróbuj diety SuViBox i ciesz się urozmaiconą dietą dostarczaną codziennie do Twoich drzwi.