Blog
Dieta na cukrzycę oraz stan przedcukrzycowy
Oceń ten post:
2,3/5 - (7 votes)

Dieta na cukrzycę oraz stan przedcukrzycowy

2,3/5 - (7 votes)

Na cukrzycę choruje co najmniej 3 miliony Polaków. Natomiast 90% osób nie jest świadomych stanu przedcukrzycowego. Kiedy kontrolowanie poziomu glukozy stało się Twoją codziennością, musisz stosować się do zalecanej diety. Co jeść, a czego unikać w przypadku cukrzycy i stanu przedcukrzycowego? Sprawdź, jak powinien wyglądać Twój jadłospis.

Cukrzyca a stan przedcukrzycowy – jaka jest różnica?

Wiele osób często nie zdaje sobie sprawy z tego, że chorują na cukrzycę lub stan przedcukrzycowy. Przez kilka lat możesz nie odczuwać żadnych objawów. Konieczne są badania laboratoryjne, które pomogą dać wiarygodną diagnozę.

Czym jest stan przedcukrzycowy?

Stan przedcukrzycowy nierzadko nie daje o sobie znać. Dlatego jest tak późno rozpoznawany. Może jednak dotyczyć aż 5 milionów Polaków. Aby postawić taką diagnozę, potrzebne są badania cukru we krwi oraz test tolerancji glukozy.

Kiedy jesteś zdrową osobą, stężenie glukozy w Twojej krwi nie powinno być wyższe niż 99 mg/dl po 8-14 godzinach od ostatniego posiłku. Jeśli norma wynosi 100-126 mg/dl mówimy o stanie przedcukrzycowym.

Innym badaniem pozwalającym stwierdzić ten stan jest tak zwany test obciążenia glukozą. Polega on na sprawdzeniu poziomu cukru we krwi – przed i po podaniu glukozy.

Jeśli potwierdzono u Ciebie stan przedcukrzycowy, pamiętaj, że to nie jest wyrok! Odpowiednia dieta oraz aktywność fizyczna może poprawić Twoje wyniki badań i uchronić Cię od cukrzycy.

Kiedy to już jest cukrzyca?

Czy wiesz, ile osób w Polsce choruje na cukrzycę? Niestety bardzo dużo. Światowa Organizacja Zdrowia mówi o tym, że zachorowalność w naszym kraju wynosi aż 9,5%. Natomiast średnia na całym świecie to 8,3%.

Cukrzycę diagnozuje się w ten sam sposób co stan przedcukrzycowy. Otrzymane wyniki pozwalają określić stan zdrowia. Jeśli poziom glukozy we krwi wynosi więcej niż 126 mg/dl możemy mówić już o cukrzycy.

W 80-90% przypadkach zachorowań mówimy o cukrzycy typu II. Podobnie jak stan przedcukrzycowy nie daje ona o sobie znać, ale do czasu. Później możemy zaobserwować takie objawy jak:

  • spadek wagi;
  • apatię;
  • senność;
  • ciągłe zmęczenie;
  • bóle głowy;
  • wolne gojenie się ran;
  • drażliwość;
  • słabszy wzrok.

Zarówno w przypadku cukrzycy, jak i stanu przedcukrzycowego, powinno się zmienić nawyki żywieniowe. Odpowiednio dobrana dieta dla cukrzyka oraz aktywność fizyczna pozwolą uniknąć dalszego rozwoju choroby oraz jej groźnych objawów.

Indeks glikemiczny – Twój nowy przyjaciel

Mówiąc o diecie na cukrzycę i stanie przedcukrzycowym, często można spotkać się ze skrótem IG. Oznacza on indeks glikemiczny. Ten z kolei określa, jak szybko wzrośnie poziom glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. Im jest on wyższy, tym bardziej może nasilać objawy choroby.

Zadbaj o to, aby z diety wyeliminować te rzeczy, które mają najwyższy IG. Podwyższają one najszybciej poziom glukozy we krwi. O jakich produktach mowa? Dowiesz się tego z dalszej części artykułu.

Pamiętaj jednak, że indeks glikemiczny nie uwzględnia kaloryczności posiłków. Dlatego, jeśli coś się cieszy niskim IG, nie znaczy to, że można się tym bezkarnie objadać. Przykładem są orzeszki, których indeks wynosi 14. Są jednak bardzo kaloryczne.

Opracowanie, a następnie trzymanie się diety na cukrzycę i stan przedcukrzycowy nie jest proste samemu. Warto zatem zdać się na pomoc dietetyków. W SuViBox możesz liczyć nie tylko na darmową konsultację, ale także dietę Dash z niskim IG. Nasza zdrowa dieta pudełkowa dostarczy Ci pełnowartościowych i różnorodnych posiłków, dzięki którym poczujesz się lekko i zapomnisz o wyrzeczeniach.

Co jeść na diecie na cukrzycę i stan przedcukrzycowy?

Zalecania dotyczące diety na cukrzycę, jak i stan przedcukrzycowy są podobne. W obu przypadkach musisz mieć na uwadze indeks glikemiczny, a także liczbę spożywanych węglowodanów.

W zależności od Twojego stanu zdrowia i etapu choroby lekarz może zalecić Ci zmniejszenie kaloryczności posiłków – nawet do 1000 kalorii! Na Twoją dietę zaś powinno się składać:

  • 15-20% białka;
  • 30-35% tłuszczy;
  • 40-50% węglowodanów.

Co zatem możesz jeść? Przede wszystkim skup się na produktach nieprzetworzonych. Jadłospis powinien zawierać pełne ziarna, warzywa, owoce, nabiał czy chude mięso.

Polecane produkty w trakcie diety:

  • pełnoziarniste pieczywo;
  • brązowy ryż;
  • kasza gryczana i pęczak;
  • płatki owsiane;
  • pełnoziarnisty makaron;
  • grejpfruty;
  • jabłka;
  • pomarańcze;
  • brzoskwinie;
  • surowe warzywa;
  • nasiona roślin strączkowych;
  • oliwa z oliwek
  • olej rzepakowy
  • chude mięso;
  • jajka;
  • nabiał
  • chude ryby.

Na diecie na cukrzycę pamiętaj także o ograniczeniu soli. Jako ludzkość jemy jej zdecydowanie za dużo. Dlatego 5 mg na dzień powinno nam jak najbardziej wystarczyć. Zwróć również uwagę na słone przekąski i przetworzone produkty, które również mogą być bogate w sól.

Tego unikaj!

Niezależnie od tego, czy zdiagnozowano u Ciebie cukrzycę, czy stan przedcukrzycowy, unikaj produktów, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy. Jak się przekonasz, odpadają nie tylko słodycze, ale także inne posiłki, których nie podejrzewa się w pierwszej kolejności o szkodliwe działanie.

Chociaż jest to oczywiste, nie możemy tego pominąć. W przypadku cukrzycy i stanu przedcukrzycowego unikaj słodyczy i innych słodkich produktów. Odstaw nie tylko czekoladę i przekąski, ale także miód, smakowe jogurty, słodzone napoje i wypieki cukiernicze.

Zwróć także uwagę na owoce. Chociaż są źródłem wielu witamin, nie brakuje w nich fruktozy, która również podnosi poziom cukru we krwi. Dotyczy to zwłaszcza bananów, arbuzów oraz suszonych i kandyzowanych owoców.

Wysokim indeksem glikemicznym odznaczają się również:

  • płatki śniadaniowe;
  • chleb pszenny;
  • kasza jaglana;
  • biały ryż;
  • tortilla pszenna;
  • płatki ryżowe i jaglane;
  • makaron;
  • krakersy;
  • gotowe i przetworzone dania;
  • słone i słodkie przekąski.

Podsumowanie

Czy dieta na cukrzycę lub stan przedcukrzycowy jest pełna wyrzeczeń? Chociaż lista produktów “zabronionych” jest długa, pamiętaj, że ilość polecanych posiłków jest jeszcze większa. Dlatego dobrze skomponowana i różnorodna dieta nie tylko dostarczy tego, co potrzebuje Twój organizm, ale także zaspokoi Twój apetyt i nie ograniczy smaku.

Oceń ten post:
2,3/5 - (7 votes)
Brak komentarzy

Zostaw komentarz

* pola obowiązkowe

2,3/5 - (7 votes)

Dołącz do grona zadowolonych klientów

Wypróbuj diety SuViBox i ciesz się urozmaiconą dietą dostarczaną codziennie do Twoich drzwi.