Blog
Oceń ten post:
3,3/5 - (7 votes)

Hipoglikemia – czym jest i jak się przy niej odżywiać?

3,3/5 - (7 votes)

Osoby chorujące na cukrzycę znają ten termin doskonale. Niestety hipoglikemia to nie tylko stan, który pogarsza dyskomfort funkcjonowania. Może również zagrażać życiu. Jak ją leczyć i jak jej zapobiegać? Dowiedz się więcej na temat hipoglikemii i diety, która pomoże Ci w profilaktyce.

Czym jest hipoglikemia?

O hipoglikemii mówimy wtedy, kiedy stężenie glukozy we krwi przekracza poziom alarmowy, czyli spada poniżej 70 mg/dl. Prawidłowe stężenie wynosi bowiem 70-99 mg/dl.

Do takiego stanu dochodzi najczęściej w przypadku osób chorych na cukrzycę typu 2. Dzieje się tak z powodu zaburzonego procesu wydzielania insuliny przez organizm.

Kiedy wzrasta ryzyko spadku stężenia glukozy we krwi? Do takiego stanu może dojść w razie:

  • przyjęcia zbyt dużej dawki insuliny;
  • braku posiłku po przyjęciu insuliny;
  • zbyt dużej przerwie między insuliną a posiłkiem;
  • spożycia alkoholu;
  • dużego wysiłku fizycznego;
  • za małym posiłkiem po przyjęciu insuliny;
  • zbyt dużych przerw między posiłkami.

Jednak osoby chore na cukrzycę to nie jest jedyna grupa pacjentów, która jest narażona na hipoglikemię. Istnieje bowiem możliwości spadku glukozy u osób bez cukrzycy. Mówimy wtedy o hipoglikemii reaktywnej.

Hipoglikemia bez cukrzycy, czyli hipoglikemia reaktywna

Kiedy jesz posiłek, wzrasta stężenie glukozy we krwi, a Twoja trzustka wytwarza insulinę, aby wyrównać poziom cukru. Istnieje jednak możliwość wystąpienia hipoglikemii reaktywnej, kiedy insulina jest wytwarzana w zbyt dużych ilościach, przez co glukoza gwałtownie spada. Sytuacja objawia się podobnie jak w przypadku hipoglikemii u osób z cukrzycą. Taki stan pojawia się po 2-5 godzinach po posiłku.

Przyczyny hipoglikemii

Przyczyny wystąpienia hipoglikemii u osób chorych na cukrzycę wyjaśniliśmy na początku artykułu. A co z pozostałymi przypadkami? Powody hipoglikemii reaktywnej nie są do końca znane. Przypuszcza się jednak, że do jej wystąpienia mogą przyczyniać się:

  • spożywanie posiłków bogatych w węglowodany proste, które powodują zbyt duży wyrzut insuliny;
  • zwiększona wrażliwość na insulinę;
  • nieprawidłowe działanie niektórych hormonów np.: glukagony;
  • przebyte operacje;
  • nieregularne spożywanie posiłków;
  • przewlekły stres;
  • niezdrowy tryb życia.

 

Objawy hipoglikemii

Hipoglikemia może przejawiać się różnymi objawami, których nasilenie związane jest z poziomem spadku glukozy we krwi. Na jakie symptomy należy zwrócić uwagę? Warto tutaj wymienić:

  • tachykardię (szybkie bicie serca);
  • drżenie rąk;
  • ogólne osłabienie organizmu;
  • problemy z koncentracją;
  • nagłe ataki apetytu;
  • nudności i torsje;
  • nadmierne pocenie się;
  • problemy z wyraźnym widzeniem;
  • uczucie niepokoju;
  • nerwowość, drażliwość;
  • mrowienie wokół ust;
  • wzrost ciśnienia;
  • poszerzenie źrenic.

W przypadku poważnego spadku glukozy we krwi mogą wystąpić także zawroty głowy i utrata świadomości. Hipoglikemia może również prowadzić do utraty przytomności. Co więcej, niesie ona ryzyko śpiączki, a nawet śmierci. Z tego powodu nie należy lekceważyć jej objawów.

Jak zdiagnozować hipoglikemię?

Podejrzewasz u siebie spadek glukozy we krwi? Aby potwierdzić swoje przypuszczenia, konieczne jest wykonanie badań u lekarza. Pomimo tego, że w Polsce nie ma standardów diagnozy hipoglikemii reaktywnej, można ją stwierdzić na podstawie testów obciążenia glukozą (OGTT).

Test obciążenia glukozą to często stosowane badanie w diagnostyce hipoglikemii. Polega ono na podaniu czystej glukozy (75 g), a następnie na zbadaniu poziomu cukru we krwi. Stężenie glukozy bada się na czczo, a także 1 i 2 godziny od przyjęcia glukozy.

Innym badaniem, które pozwala stwierdzić hipoglikemię reaktywną, jest Test Mieszanego Posiłku (MMTT). Podczas niego pacjent otrzymuje płyn zawierający węglowodany, białko oraz tłuszcz. Podobnie jak w poprzednim teście, sprawdzany jest poziom cukru we krwi.

Dieta przy hipoglikemii

W przypadku stwierdzonej hipoglikemii warto stosować się do zaleceń lekarza. Czego należy unikać? Odpowiednia dieta to podstawa profilaktyki. Dlatego warto poświęcić jej chwilę.

Jak już pisaliśmy, gwałtowny spadek glukozy we krwi u osoby, która nie choruje na cukrzycę, może być spowodowany przez spożywanie posiłków bogatych w węglowodany proste. Z tego powodu dieta przy hipoglikemii zaleca unikanie takich produktów. Zamiast nich warto sięgnąć po artykuły z niskim indeksem glikemicznym.

Dieta z niskim IG opiera się na:

  • pełnoziarnistym pieczywie;
  • brązowym ryżu;
  • pełnoziarnistym makaronie;
  • warzywach;
  • niektórych owocach z niskim IG (np.: agrest, jabłka, grejpfruty, truskawki);
  • olejach roślinnych;
  • mięsie i rybach;

Pamiętaj, że na indeks glikemiczny wpływają również takie czynniki jak stopień przetworzenia pokarmu, zawartość błonnika białka i tłuszczu, a do tego rodzaj węglowodanów. Przykładowo ugotowane warzywa i owoce mają wyższy IG niż surowe. Z kolei zawartość błonnika i tłuszczów może zmniejszyć wskaźnik indeksu glikemicznego.

Nie bez znaczenia jest też regularność posiłków. Aby zapobiegać hipoglikemii, należy zadbać o to, aby jeść w regularnych odstępach czasu, co pomoże utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi.

A czego unikać? Przede wszystkim węglowodanów prostych

  • słodyczy;
  • białego pieczywa;
  • słodzonych napojów;
  • alkoholu

Regularne jedzenie zdrowych posiłków nie tylko zapobiega hipoglikemii. To także recepta na dobre samopoczucie i szczupłą sylwetkę. Jak jednak w dzisiejszym świecie jeść 4-5 razy dziennie, dbać o jakość i obróbkę produktów? Samemu to nie takie proste. Jednak są sposoby, które Ci w tym pomogą.

Wypróbuj diety pudełkowe od Suvibox. W naszej ofercie znajdziesz dietę DASH z niskim IG, a także diety odchudzające, wegetariańskie i wiele innych. Dostarczymy do Ciebie gotowe posiłki, które zaspokoją zapotrzebowanie Twojego organizmu na składniki odżywcze. Zapomnij o gotowaniu i zakupach. Jedz zdrowo i czuj się dobrze.

Podsumowanie

Hipoglikemia to stan, którego warto być świadomym nawet wtedy, kiedy nie chorujesz na cukrzycę. Dzięki odpowiednim badaniom lekarz może zdiagnozować spadek glukozy we krwi, który jest niebezpiecznych dla Twojego zdrowia. Odpowiednia dieta i styl życia pozwolą uniknąć Ci konsekwencji hipoglikemii oraz jej powikłań.

Oceń ten post:
3,3/5 - (7 votes)
Brak komentarzy

Zostaw komentarz

* pola obowiązkowe

3,3/5 - (7 votes)

Dołącz do grona zadowolonych klientów

Wypróbuj diety SuViBox i ciesz się urozmaiconą dietą dostarczaną codziennie do Twoich drzwi.