Jak komponować posiłki o niskim indeksie glikemicznym? Poradnik
Odpowiednie komponowanie posiłków o niskim indeksie glikemicznym wymaga znajomości dwóch podstawowych pojęć – indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny. To od nich zależy, czy dany posiłek będzie dostarczał energii w optymalny sposób. Co oznaczają te dwa sformułowania i jaki mają wpływ na jadłospis? Piszemy o tym poniżej.
Co to jest indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny inaczej zwany jest wskaźnikiem glikemicznym. Jest to kryterium podziału produktów spożywczych i zarazem informacja o tym, z jaką prędkością następuje trawienie i wchłanianie się do krwi węglowodanów zawartych w określonym produkcie. Wartość indeksu glikemicznego wyliczana jest na podstawie wzrostu stężenia glukozy we krwi po zjedzeniu produktu zawierającego 50 g węglowodanów przyswajalnych. Wyraża się go jako odsetek węglowodanów pokarmu referencyjnego – białego pieczywa lub glukozy. Główny podział zakłada trzy grupy produktów: o wysokim, średnim i niskim indeksie glikemicznym. Co to oznacza?
Wysoki indeks glikemiczny
Wysoki indeks glikemiczny mają te produkty, które dają szybki i gwałtowny skok poziomu glukozy we krwi tuż po ich spożyciu. Indeks ten osiąga pułap ponad 70. Większość takich węglowodanów jest łatwo przyswajalna, stąd tak nagły wzrost poziomu glukozy we krwi i równie gwałtowny jej spadek. Powoduje to szybki powrót uczucia głodu.
Popularne produkty o wysokim IG to:
- dynia – 75
- gotowane ziemniaki – 95
- arbuz – 72
- suszone daktyle – 103
- bagietka – 95
- pszenne chleby i bułki – 70
- gotowana kasza jaglana – 71
- chipsy solone – 90
- frytki – 75
- żelki – 78.
Średni indeks glikemiczny
Średni indeks glikemiczny to taki, który plasuje się pomiędzy wysokim i niskim – jego przedział to 56–69. Wśród najpopularniejszych produktów o średnim indeksie glikemicznym znajdują się:
- konserwowy groszek zielony – 66
- ananas świeży – 59
- ananas w plastrach i syropie – 65
- morele – 57
- papaja – 59
- suszone rodzynki – 64
- pełnoziarnisty chleb żytni – 58
- gotowany ryż biały i brązowy – 64, 60
- wafle ryżowe – 64
- herbatniki i ciastka owsiane – 57.
Niski indeks glikemiczny
Niski indeks glikemiczny mają te produkty, których wskaźnik IG osiąga maksymalnie 55. Większość z nich zawiera węglowodany złożone, które stopniowo uwalniają glukozę do krwi i nie powodują nagłych wyrzutów insuliny. Dzięki temu po ich zjedzeniu dłużej utrzymywane jest poczucie sytości.
Najpopularniejsze produkty o niskim indeksie glikemicznym to:
- burak – 30
- cebula, cukinia – 15
- czosnek – 30
- biała fasola gotowana – 33
- groch gotowany – 22
- kalafior – 15
- kapusty biała, pekińska, włoska, czerwona – 15
- ogórek – 15
- papryka – 15
- pomidor – 15
- pieczarki – 10
- sałata – 10
- awokado – 10
- wiśnie, czereśnie – 22
- maliny – 25
- migdały, orzechy laskowe i włoskie, pistacje – 15
- sery – 0 (większość)
- mleko, kefiry, jogurty – 55–32
- drób, mięso czerwone, ryby – 0 (większość)
- oleje i tłuszcze – 0 (większość)
- czekolada – 49.
Jak komponować posiłki o niskim IG?
Komponując posiłki o odpowiednim indeksie glikemicznym, należy pamiętać też o ładunku glikemicznym. Pozwala on opisać jakość i ilość glukozy dostarczonej w danej porcji produktu – to ważne, ponieważ pomaga określić optymalną ilość produktu, która powinna znaleźć się w danym posiłku. By wyliczyć ten wskaźnik samodzielnie, wystarczy pomnożyć wskaźnik IG produktu oraz ilość węglowodanów w porcji tego produktu wyrażoną w gramach. Wynik dzieli się przez 100. Za wysoki wynik uważa się wartości wyższe niż 20, niski to ten wynoszący poniżej 10, a średni mieści się pomiędzy tymi wartościami.
Ładunek glikemiczny wpływa na to, że zjedzenie produktu o wysokim indeksie glikemicznym z małą ilością węglowodanów da taki sam efekt, jak zjedzenie produktu o niskim indeksie glikemicznym z dużą ilością węglowodanów. Częstym przykładem, który obrazuje tę zależność, jest porównanie czekolady i arbuza. Ze względu na różnice zarówno w zawartości węglowodanów, jak i w indeksie glikemicznym zjedzenie arbuza jest zdrowsze niż zjedzenie czekolady. Wpływ ma na to fakt, że w 100 g czekolady jest aż 49 g cukrów prostych. W 100 g arbuza jest zaś tylko 6,3 grama cukru, czyli ponad 7 razy mniej. Dlatego właśnie tak ważna jest znajomość ładunku glikemicznego danych produktów używanych do przygotowania posiłku.
Dieta – niski indeks glikemiczny – efekty
Dieta niskoglikemiczna jest zdrowa z punktu widzenia zasad zdrowego odżywiania, ponieważ pozwala na spożywanie pokarmów z różnych grup – dzięki temu nie dojdzie do niedoborów pokarmowych. Nie zakłada obniżenia podaży kalorii – jeśli nie ma mieć na celu odchudzenia, nie będzie ono konieczne. Podczas tej diety należy spożywać głównie potrawy o wysokim indeksie glikemicznym. Trzeba jednak zawsze pamiętać o ładunku glikemicznym i również na jego podstawie komponować swoje dania. Na początku może to być trudne, ale z czasem stanie się nawykiem.
Oprócz możliwości utraty wagi stosowanie diety niskoglikemicznej może zapewnić wsparcie w wyeliminowaniu nawyku podjadania (ze względu na bardziej efektywne wykorzystywanie energii w ciągu dnia). Powolne uwalnianie glukozy do krwi pozwoli ustabilizować jej poziom, dzięki czemu uda się zapobiec napadom głodu i wilczego apetytu. Dieta niskoglikemiczna umożliwia też zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy i insulinooporności.
Podsumowanie
Dla tych, którzy nie potrafią samodzielnie wyliczyć ładunku glikemicznego i woleliby powierzyć to zadanie doświadczonym osobom, dobrym wyborem będzie dieta pudełkowa. Niskie IG w cateringu dietetycznym cieszy się coraz większą popularnością, dlatego przygotowaliśmy w Suvibox dietę pudełkową DASH o niskim IG. DASH jest jednym z najzdrowszych sposobów odżywiania, co ustalili badacze. Można ją stosować na stałe, nie ma ograniczenia czasowego. Ze względu na niski indeks glikemiczny większa jest liczba produktów, które można zjeść, a to pozwala zwiększyć uczucie sytości. Nasza dieta DASH umożliwia też obniżenie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu.