Blog
kobieta w ciąży je zdrowy posiłek na diecie
Oceń ten post:

Jak zdrowo odżywiać się w ciąży niezależnie od trymestru?

Ciąża to wspaniały okres w życiu kobiety. Poczucie rozwijającego się w jej ciele małego człowieka to czas szczególny. Każda świadoma matka chce dać swojemu dziecku to co najlepsze, dlatego kobiety często poszukują informacji na temat zdrowego odżywiania w ciąży. Co jeść w każdym trymestrze, by zapewnić swojemu dziecku wszystkie potrzebne składniki odżywcze, a przy okazji nie zaszkodzić sobie i szybko wrócić do formy po ciąży?

Dieta w ciąży – 1. trymestr.

Pierwszy trymestr naznaczony jest porannymi mdłościami, zmęczeniem i niechęcią do jedzenia. Skąd biorą się te nieprzyjemne dolegliwości?

To burza hormonalna, którą zapoczątkowało dziecko w organizmie swojej matki. Dyskomfort trawienny, zaparcia czy refluks są efektem wyrzutów progesteronu. Właśnie przez te dolegliwości chęć do jedzenia jest niewielka.

I okazuje się, że nie ma w tym nic złego. Przyszła mama powinna skupić się na zapewnieniu sobie podstaw żywieniowych, które pozwolą jej czuć się najedzoną. Wczesna ciąża nie wymaga szczególnych zmian w jadłospisie, nie należy jednak dopuszczać do sytuacji, w której kobieta będzie odczuwać silny głód. Powinna jeść to na co ma ochotę, w czasie i ilości przez siebie ustalonych. Organizm doskonale radzi sobie z potrzebami dziecka i będzie wspierał je hormonami oraz zmagazynowanymi dotychczas w ciele matki składnikami odżywczymi.

Jakie są potrzeby energetyczne dziecka w pierwszym trymestrze?

Niewielkie – jak ono samo. Kobieta powinna słuchać swojego ciała i raczej nie zwiększać racji żywieniowych, chyba że organizm będzie domagać się większej ilości pożywienia. Najważniejsze na tym etapie substancje odżywcze, takie jak żelazo, wapń, kwasy tłuszczowe omega-3 czy witamina B12 znaleźć można w wysokiej jakości białkach oraz zdrowych tłuszczach. Ważny dla rozwoju dziecka będzie kwas foliowy – jest go bardzo wiele w zielonych warzywach liściastych i cytrusach. Nie warto jednak na siłę włączać produktów do codziennej diety w ciąży: jeśli przyszła mama czuje awersję do jedzenia, jej organizm da sobie radę bez wspomagania.

Dieta w drugim trymestrze ciąży

W drugim trymestrze u większości mam powraca apetyt. Mijają też nieprzyjemności związane z hormonami. Te trzy miesiące uznawane są za najprzyjemniejsze w całej ciąży. Dziecko na tym etapie zacznie wymagać dodatkowego ładunku energetycznego – specjaliści zalecają zwiększenie kaloryczności posiłków o około 300 kalorii (co równa się dodatkowemu posiłkowi lub przekąsce).

Należy właśnie teraz zwrócić baczną uwagę na zdrowe odżywianie. Dodatkowe kilogramy nie są dobre ani dla mamy ani dla dziecka. Przyrost masy ciała w ciąży powinien być konsultowany z lekarzami, ponieważ może skutkować problemami z nadwagą po ciąży.

Składniki odżywcze w drugim trymestrze

Najważniejsze składniki odżywcze pozostają takie same jak w pierwszym trymestrze, ze szczególnym naciskiem na wapń i żelazo. Warto wprowadzić do diety niewielkich ilości czerwonego, chudego mięsa co kilka dni. Jest ono bogate w łatwiej przyswajalne żelazo hemowe.

Lepiej sprawa ma się z wapniem: w ciąży organizm przyswaja go bez problemu, dlatego nie trzeba dodawać niczego do diety, jeśli dotychczas młoda mama lubiła jogurty, mleko i sery, które są bogate w wapń.

Podczas ciąży należy jednak stanowczo zwiększyć spożycie tłuszczów omega-3. Pomagają one rozwijać mózg, poprawiają zdolności motoryczne dziecka i zabezpieczają przed rozwojem alergii. Tłuszcze omega-3 wprowadzić można do diety razem z łososiem, sardynkami i innymi, świeżymi rybami – z wyjątkiem tych wypisanych w dalszej części artykułu.

Dieta w 3. trymestrze ciąży

Trzeci trymestr to czas na stopniowe przygotowywanie się do wielkiego dnia. Dziecko już rozpoczęło te przygotowania: kopie by ćwiczyć ruch i czka, by nauczyć się oddychania. Co powinna robić mama przed porodem, by nie brakło jej energii do wydania dziecka na świat?

W trzecim trymestrze dobrze jest zmniejszyć posiłki. Żołądek matki został zmuszony do zajęcia mniejszej przestrzeni, dlatego posiłki powinny być częstsze i mniej obfite. Ułatwi to trawienie i pomoże radzić sobie ze zgagą.

Dziecko w ostatnich tygodniach ciąży przybiera na wadze i gromadzi tłuszcz. Dobrze, by był to zdrowy tłuszcz omega-3, dlatego warto kontynuować jedzenie bogatych w niego ryb z drugiego trymestru.

Na ostatnim etapie ciąży dziecko przygotowuje się do samodzielnego życia. Potrzebne składniki odżywcze będzie nawet siłą wyciągać od matki, dlatego do diety należy włączyć witaminy z grup B, C i D, które będą szczególnie potrzebne małemu organizmowi. Zielone warzywa liściaste będą doskonałym źródłem tych witamin.

Dla dobrego samopoczucia matki ważne jest teraz spożywanie błonnika – wspomoże on układ trawienny który, ze względu na pojawienie się lokatora, zmienił swoje położenie. Jelito cienkie pracuje w bardzo niekomfortowych warunkach, a to ono jest głównym źródłem energii – błonnik wspomoże perystaltykę i uwolni od pojawiających się co jakiś czas zaparć.

Dieta pudełkowa w ciąży – dobry pomysł?

Można powiedzieć, że bardzo dobry! Dieta pudełkowa przygotowana przez kucharzy i dietetyków w oparciu o najlepszą wiedzę z zakresu dietetyki pomoże nie martwić się o zbilansowanie składników odżywczych, tak ważne w diecie kobiet w ciąży. W ofercie diety pudełkowej SuViBox można znaleźć produkty przygotowywane metodą sous vide, czyli gotowania próżniowego, które pozwala zachować wszystkie makroelementy zawarte w produktach.

Czego nie jeść w ciąży?

Podczas ciąży lepiej unikać niektórych potraw. Większość z nich to te same produkty, które nie są zalecane nikomu, nie tylko ciężarnym. Mogą one być toksyczne lub potencjalnie przenosić choroby – a wiadomo, że kobiety w ciąży są mniej odporne na chorobotwórcze zarazki.

Wśród niezalecanych produktów są:

  • surowe i niedogotowane mięso,
  • wędzone owoce morza,
  • ryby narażone na zanieczyszczenia przemysłowe i te uznawane za zawierające rtęć (maślana, okoń, węgorz, płoć, dorsz)
  • surowe jajka,
  • sery miękkie,
  • niepasteryzowane mleko oraz produkty z mleka niepasteryzowanego, np. sery pleśniowe,
  • kawa,
  • alkohol,
  • niedomyte owoce i warzywa.

 

Dieta wegetariańska w ciąży

Wegetariańska dieta w ciąży nie jest problematyczna. Wszystkie wymagane składniki odżywcze można dostarczyć dziecko w produktach które są w nie bogate i nie łamią zasad diety wegetariańskiej. Należą do nich m.in. bogate w wapń i żelazo:

  • nabiał,
  • zielone warzywa liściaste,
  • mleko sojowe,
  • tofu,
  • komosa ryżowa,
  • produkty sojowe,
  • otręby owsiane,
  • jęczmień.

 

Zagrożenia chorobowe w ciąży

By zniwelować ryzyko cukrzycy i niedoczynności tarczycy w ciąży – dieta będzie najlepszym pomysłem. Plan żywieniowy zabezpieczający przed chorobami jest podobny do tego, który dyktuje samo bycie w ciąży: powinna ona być bogata w węglowodany złożone, zwłaszcza warzywa i owoce bogate w błonnik. Dieta powinna być tez bogata w jod, którego niedobór powoduje zaburzenie wydzielania hormonów tarczycy. Jego źródłem są ryby i owoce morza – zalecane na każdym etapie ciąży jako bogate w kwasy omega-3. Również w rybach znaleźć można cynk i selen, które regulują stężenie i syntezę hormonów tarczycy.

Przy regulacji poziomu cukrów i próbie uniknięcia cukrzycy w ciąży dieta też będzie dobrym rozwiązaniem. Nieleczona w żaden sposób cukrzyca podczas ciąży może być niebezpieczna, a dieta ciężarnej musi odpowiednio łączyć w sobie potrzeby rozwijającego się płodu i matki. Z tego względu należy odpowiednio zmodyfikować skład posiłków przyszłej mamy, by zapewnić dziecku wszystkie makroelementy, jednocześnie nie pogłębiając problemu matki z cukrzycą. Przykład: tuż przed snem przyszła matka powinna zjadać posiłek, który zabezpieczy ją przed nocną hipoglikemią.

Do produktów bezpiecznych podczas ciąży, a zarazem pomagających opanować cukrzycę należą:

    • pieczywo razowe,
    • kasze gruboziarniste,
    • pełnoziarnisty makaron,
    • brązowy ryż,
    • chude mięso oraz ryby,
    • nabiał: twaróg, jogurt naturalny.

 

Podsumowanie

Ciąża, która przebiega prawidłowo, jest niezwykła, ponieważ organizm młodej matki potwierdza ideę kobiecej intuicji. Ciało doskonale wie czego mu trzeba i domaga się tego. Warto mimo to nie zdawać się w pełni na tę intuicję i zasięgnąć porady specjalisty. Kontrola stanu organizmów ciężarnej i dziecka zabezpieczy przed powikłaniami i zagwarantuje, że po porodzie nie będzie trzeba niczym się martwić, bo dziecko urodzi się zdrowe i gotowe do poznawania świata.

 

Oceń ten post:
Brak komentarzy

Zostaw komentarz

* pola obowiązkowe

Dołącz do grona zadowolonych klientów

Wypróbuj diety SuViBox i ciesz się urozmaiconą dietą dostarczaną codziennie do Twoich drzwi.