Blog
jaka najlepsza herbata
Oceń ten post:
Rate this post

Jaka herbata jest najlepsza?

Rate this post

Na początku jej nie docenialiśmy. W ostatnich latach jednak odkryliśmy wiele jej właściwości zdrowotnych, a także nauczyliśmy się ją pić. Chcesz wiedzieć, jaka herbata jest najlepsza? Poznaj jej rodzaje i właściwości. Odkryj moc herbacianego naparu.

Historia herbaty

Picie herbaty w Chinach jest rytuałem już od kilku tysięcy lat. Jej historia może sięgać nawet X w. p.n.e. Później jej uprawa przeniosła się w inne regiony świata, a następnie herbaciane liście trafiły do Europy. W Polsce po raz pierwszy mogliśmy się jej napić w drugiej połowie XVII wieku.

Początkowo herbata była traktowana jak używka, podobnie jak kawa czy alkohol. Dzisiaj jednak wiemy, że ma ona duże znaczenie w codziennej diecie. Wpływa nie tylko na zdrowie, ale i na samopoczucie. Warto poznać ją bliżej.

Herbata herbacie nierówna

Nie każda herbata zapewni Ci głębię smaku. Nie każda również Ci zasmakuje. Jak więc wybrać najlepszą herbatę? Próbując. Kiedy przetestujesz jak najwięcej jej rodzajów i smaków, łatwiej będzie Ci się zdecydować. My zaś postaramy się przybliżyć charakterystykę najpopularniejszych herbat i przedstawić ich właściwości zdrowotne.

Rodzaje herbat

Herbaty można podzielić na wiele sposobów. Podstawowy podział dotyczy jednak fermentacji.

Do herbat poddawanych fermentacji należy:

  • herbata czarna;
  • herbata czerwona (częściowo fermentowana).

Natomiast herbata zielona i biała nie są poddawane fermentacji, a ich sposób produkcji różni się pod wieloma względami.

Herbata czarna

To właśnie po nią sięgamy najczęściej. Mamy ją na wyciągnięcie ręki w każdym sklepie. Istnieje wiele jej odmian i rodzaju. Dzięki temu każdy może znaleźć swój ulubiony smak.

Poddaje się ją długiej fermentacji, dzięki czemu charakteryzuje się delikatnym smakiem pozbawionym goryczki.

Herbata czarna zawiera nawet 300 różnych substancji. Nie brakuje w niej witamin z grupy B, A, C czy K. Ponadto jest bogata w polifenole, taninę, teinę, flawonoidy, cynk, wapń czy magnez.

Picie czarnej herbaty przynosi organizmowi wiele korzyści:

  • ma działanie antyoksydacyjne;
  • wspiera pracę układu immunologicznego;
  • obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych;
  • zmniejsza stężenie cholesterolu.

 

Herbata zielona

W przeciwieństwie do czarnej herbaty nie ulega ona fermentacji. Zamiast tego jej produkcja polega na prażeniu lub parowaniu liści, które następnie się skręca. Dzięki temu ma ona inne walory smakowe. Nie można jednak odmówić wpływu zielonej herbaty na organizm.

Dostarcza ona bowiem:

  • witamin z grupy B;
  • witaminę A, C, B;
  • polifenole;
  • cynk;
  • potas;

Picie zielonej herbaty to przepis na walkę z wolnymi rodnikami. W jej składzie znajdziesz wiele związków polifenolowych, które są antyoksydantami. Do tego napar chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi, ma działanie przeciwnowotworowe, zapobiega nadciśnieniu, cholesterolowi i zawałom serca.

Herbata czerwona

Herbatę czerwoną możesz również spotkać pod nazwą Pu-erh. Podczas produkcji jest ona poddawana podwójnej fermentacji. Charakteryzuje się korzennym aromatem, a jej aromatu nie sposób pomylić z żadnym innym.

Po herbatę czerwoną chętnie sięgają osoby na diecie. Potrafi ona kontrolować metabolizm i przyspieszać przemianę materii. Ponadto:

  • wspiera układ odpornościowy;
  • reguluje poziom cholesterolu;
  • poprawia pamięć i koncentrację;
  • usuwa toksyny;
  • obniża ciśnienie krwi.

 

Herbata biała

Ostatnim omawianym rodzajem jest herbata biała. Rozpoznasz ją po delikatnym smaku i łąkowym aromacie. Jej barwa jest niemal przejrzysta. Nie jest ona fermentowana. Do jej produkcji wykorzystuje się pierwsze pąki liści herbacianych. Są one suszone zaraz po zebraniu.

Z uwagi na to, że biała herbata jest najmniej przetworzona, uważa się ją za najzdrowszą. Jej właściwości wynikają z obecności takich składników jak:

  • witamina C;
  • witamina B3;
  • mangan;
  • fluor;

 

Na co zwrócić uwagę wybierając herbatę?

Chcesz wiedzieć, jaka herbata jest najlepsza? Przeczytaj opakowanie. Egzotycznie brzmiąca nazwa jeszcze nie świadczy o jej jakości. Dlatego warto sprawdzić, co kupujesz.

Najprostszą rzeczą do sprawdzenia jest region pochodzenia. Jego brak może zapalić u Ciebie czerwoną lampkę. Ponadto warto, aby liście herbaty pochodziły z jednej uprawy, a nie były mieszanką.

Po drugie, zwróć uwagę na dodatki. Herbaty aromatyzowane mają często dodawane owoce i olejki, które nadają im aromatu. Niektórzy producenci mogą jednak iść na skróty i dodawać sztuczne składniki. A kto chciałby pić herbatę z aromatami niewiadomego pochodzenia? No właśnie.

Spójrz też na kolor liści. Matowe i szare barwy świadczą o słabej jakości herbaty. Najlepiej, aby liście herbaty czarnej miały czerwony, pomarańczowy lub granatowy odcień. Barwione brzegi dotyczą także czerwonej herbaty. Z kolei biała herbata powinna mieć srebrną barwę.

Najlepsze herbaty charakteryzują się też obecnością tipsów. Są to młode pączki liści, które podnoszą walory smakowe herbaty. Rozpoznasz je po srebrzystym kolorze.

Herbata sypana czy w torebkach?

Przy wyborze herbaty jest jeszcze jeden dylemat, nad którym się teraz pochylimy. Jaką herbatę wybrać? Sypaną czy w torebkach? Jedni doceniają prostotę torebek, inni zaś sięgają po całe liście, aby wydobyć pełnię smaku i aromatu. Jaka jest prawda?

Nie ma co ukrywać, że herbata w torebkach jest często niewiadomą. Może ona zawierać mnóstwo pestycydów i szkodliwych składników. Do tego producenci często stosują pyłek herbaciany, który odpowiada za barwę naparu. Nie dostarcza on jednak takiej gamy smaku jak pełne liście herbaty.

Z kolei herbaty sypane wymagają nierzadko dodatkowych urządzeń. Zaparzacze czy specjalne dzbanki mogą być niezbędne, aby przygotować taki napar. Czy warto poświęcić więcej czasu? Zdecydowanie. Podczas parzenia liście uwalniają flawonoidy, witaminy i minerały. Dzięki temu mają one więcej właściwości zdrowotnych. Taka herbata ma również najsilniejszy aromat i bogaty smak.

Zawartość teiny w herbatach

Czy wiesz, że herbata może mieć podobne działanie jak kawa? Wszystko przez zawartość teiny. Ta zaś ma taki sam wzór co kofeina. Jej działanie jest do niej podobne, jednak nie jest identyczne.

Teina zawarta w herbacie działa łagodniej niż kofeina w kawie. Dzięki temu utrzymuje stan pobudzenia na dłużej. Pomaga ona również w koncentracji i poprawia pamięć.

Jaka herbata ma najwięcej teiny? Jej zawartość uzależniona jest od rodzaju naparu, jakości liści i regionu uprawy. Można jednak przyjąć, że najwięcej teiny posiada herbata czarna. Najmniej zaś – herbata biała.

Podsumowanie

To, jaka herbata jest najlepsza, jest kwestią indywidualną. Nie ulega wątpliwości, że wysokiej jakości liście herbaty to źródło oksydantów, witamin i minerałów. Warto zatem sięgać regularnie po filiżankę z herbatą i odkryć swój ulubiony smak.

Oceń ten post:
Rate this post
Brak komentarzy

Zostaw komentarz

* pola obowiązkowe

Rate this post

Dołącz do grona zadowolonych klientów

Wypróbuj diety SuViBox i ciesz się urozmaiconą dietą dostarczaną codziennie do Twoich drzwi.