4,7/5 - (3 votes)

Kiszenie to stara metoda konserwacji żywności. Wbrew powszechnej opinii jest ona znana i popularna nie tylko w Polsce. Jakie zalety niosą ze sobą kiszonki i dlaczego warto je jeść? Dowiedz się więcej na temat ich właściwości.

Czym są kiszonki?

W Polsce kiszonki są niezwykle popularne. Chyba nie ma osoby, która nie zna charakterystycznego smaku np.: kiszonych ogórków. Czym jednak one są i jak się je przygotowuje?

Kiszenie opiera się na procesie fermentacji mlekowej. Jest to metoda, która służy do konserwacji żywności. Dzięki niej produkty są bezpieczne do spożycia nawet po kilku miesiącach.

Jak to możliwe? Wszystko przez mleczan – produkt, który powstaje w wyniku fermentacji mlekowej. Obniża on pH poniżej 4,2. Dzięki temu w żywności nie pojawiają się drobnoustroje oraz szkodliwe bakterie.

Ponadto podczas kiszenia powstają bakterie fermentacji mlekowej. To właśnie one odpowiadają za charakterystyczny i przez wielu uwielbiany smak kiszonek.

Niewątpliwie kiszenie warzyw niesie ze sobą wiele zalet. Nie tylko pozwala przechowywać je dłużej , ale również ma pozytywny wpływ na organizm. Dlatego w naszym artykule skupimy się na ich właściwościach. Czemu warto jeść kiszonki? Jak się przekonasz, powodów jest wiele.

Z czego można zrobić kiszonki?

Kiszonki kojarzą się z fermentowanymi warzywami. Jednak do ich zrobienia można też wykorzystać owoce takie jak cytryna. Kiszenie jest znane na całym świecie. Z czego przygotować kiszonki? Jak się okazuje, praktycznie nie ma ograniczeń, a inspiracji można szukać w zagranicznych kuchniach. Oto tylko garść przykładów:

  • ogórki gruntowe;
  • kapusta;
  • seler;
  • papryka;
  • cebula;
  • pomidory;
  • buraki;
  • cukinia;
  • dynia;

Do przygotowania kiszonek potrzebny jest również zakwas (np.: na żur). Ich samodzielnie zrobienie nie jest trudne. Wbrew pozorom jesteśmy w stanie przygotować kiszonki samemu w domu bez specjalnych umiejętności.

Chcesz zdrowo się odżywiać, ale wiecznie brakuje Ci czasu na gotowanie? O robieniu kiszonek nawet nie myślisz? Wypróbuj jedną z naszych diet pudełkowych. W naszej ofercie odnajdziesz kilkanaście różnych cateringów dietetycznych przygotowanych pod okiem dietetyka. Zadbaj o swoje zdrowie oraz czas.

Kiszonki – źródło witamin

Czy kiszonki to prawdziwa bomba witaminowa? Można zaryzykować takim stwierdzeniem. Po pierwsze warzywa są zdrowe same w sobie. Jednak produkty fermentowane są szczególnie bogate w wiele substancji odżywczych.

Zacznijmy od witaminy A. Fermentacja stabilizuje prowitaminę A, czyli beta-karoten, który jest następnie przekształcany w witaminę A. Ta zaś odgrywa dużą rolę w procesie widzenia, wspiera układ immunologiczny, poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Co więcej, może zapobiegać nowotworom i ma działanie przeciwzapalne.

Kolejną witaminą, którą odnajdziemy w kiszonkach, jest witamina C. Większość z nas kojarzy ją głównie w kontekście odporności. I faktycznie. Jeśli jest spożywana regularnie, może skracać czas infekcji. Jednak do innych jej właściwości należy: wsparcie przyswajania żelaza, spowalnianie procesów starzenia, produkcja czerwonych krwinek, przyśpieszenie gojenia się ran. Ponadto witamina C jest silnym antyoksydantem, co oznacza, że walczy z wolnymi rodnikami i zapobiega negatywnym skutkom stresu oksydacyjnego.

W kiszonkach odnajdziesz także witaminę E. Mówi się o niej, że jest to witamina młodości i płodności. Coś w tym musi być. Bierze ona udział w procesie owulacji, zagnieżdżeniu się zarodka czy rozwoju komórek jajowych. Do tego neutralizuje wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia. Regeneruje, nawilża i odżywia skórę, dzięki czemu możesz cieszyć się na długo młodym wyglądem.

To oczywiście nie wszystkie witaminy, jakie możesz znaleźć w kiszonkach. Jak już pisaliśmy, są one prawdziwą bombą witaminową. Dostarczają one również witamin z grupy B i witaminę K.

Nie brakuje w nich też ważnych minerałów takich jak:

  • wapń – podstawowy budulec kości;
  • żelazo – wzmacnia układ odpornościowy i odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego;
  • potas – odpowiada za gospodarkę kwasowo-zasadową i wodno-elektrolitową organizmu;
  • magnez – stabilizuje układ nerwowy, zmniejsza ryzyko zawału, arytmii i nadciśnienia;
  • fosfor – przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i do zdrowego układu szkieletowego.

Jak widzisz, kiszonki wpływają na organizm i nasze zdrowie. Ich rola jest nieoceniona. Z tego powodu warto sięgać po nie jak najczęściej. Dowiedz się więcej o ich właściwościach z dalszej części artykułu.

Kiszonki – naturalne probiotyki

Jedną z niewątpliwych zalet jedzenia kiszonek jest ich zawartość wielu różnych kultur bakterii. Te zaś odpowiadają za przywrócenie prawidłowej mikroflory w jelitach. Tym samym wzmacniają naszą odporność i pomagają w walce z bakteriami i pasożytami.

Co więcej, probiotyki mają także inne działania takie jak:

  • zapobieganie próchnicy i zapalenia dziąseł;
  • przeciwdziałanie alergii;
  • obniżenie ryzyka nowotworu jelita grubego;
  • zapobiegania infekcji dróg moczowych.

 

Idealne podczas odchudzania

Proces fermentacji sprawia, że produkty poddane kiszeniu mają znacznie mniej kalorii. Dzięki temu sprawdzą się idealnie podczas odchudzania. Nie zapominajmy również, że zawierają one dużo błonnika, dzięki czemu dają poczucie sytości i zapobiegają nagłym zachciankom.

Usuwają toksyny

Kiszonki aktywują enzymy, które eliminują toksyny z organizmu. Ponadto przeciwdziałają rozwojowi komórek nowotworowych i przyśpieszają proces obumierania powstałych już komórek rakowych. Z tego powodu mówi się o ich działaniu przeciwnowotworowym.

Obniżają poziom cholesterolu

Mniej znaną właściwością kiszonek jest ich zdolność do obniżenia cholesterolu. Dzieje się tak z powodu obecności błonnika, a także bakterii, powstałych w wyniku fermentacji żywności.

Podsumowanie

Kapusta, ogórki i buraki to najpopularniejsze kiszonki w Polsce. Jednak tradycja kiszenia jest znacznie szersza. Warto odkryć inne smaki fermentowanej żywności. Ilość właściwości zdrowotnych powinna być ku temu najlepszym argumentem. Sięgaj po kiszonki przez cały rok i odkrywaj ich walory.

 

 

Oceń ten post:
4,7/5 - (3 votes)