Blog
odchudzające smoothie
Oceń ten post:
3,9/5 - (18 votes)

Odchudzające smoothie warzywne – 6 przepisów

3,9/5 - (18 votes)

Odchudzające koktajle to doskonałe propozycje na dodatkowe posiłki lub zdrowe przekąski. Są bogate w witaminy i minerały, a do tego lekkie i sycące, co jest szczególnie ważne. Dobrze przyrządzone smoothie to świetny pomysł na drugie śniadanie czy lunch w pracy, dlatego warto poznać kilka naszych inspiracji.

Poniżej proponujemy sześć przepisów na zdrowe smoothie z wykorzystaniem różnych, łatwo dostępnych produktów. Szczególnie warto poszukać ich podczas zakupów na targu czy w lokalnym warzywniaku, aby produkty były świeże.

Koktajl ze szpinakiem, kiwi i pomarańczami – orzeźwiający i zdrowy!

Ten koktajl jest doskonałym źródłem witaminy C oraz błonnika, dzięki czemu wspierać będzie odporność i usprawni metabolizm, przyczyniając się do utraty wagi. Nie powinien być dodatkiem do dania, a raczej jednym z nich, najlepiej lunchem lub drugim śniadaniem.

Składniki:

  • szklanka szpinaku (ok. 30 g)
  • dwie pomarańcze
  • trzy kiwi
  • pół szklanki wody

Owoce należy obrać i pokroić na kawałki. Liście szpinaku umyć. Wszystkie składniki umieścić w pojemniku blendera i szatkować aż do uzyskania jednolitego napoju.

Truskawkowe smoothie odchudzające na drugie śniadanie

Truskawki są bogatym źródeł witaminy C i kwasu elagowego – to silny przeciwutleniacz, który zapobiega nowotworom i wzmacnia układ odpornościowy. Zarodki pszenne, czyli pozyskiwane z ziaren zboża zarodki w formie proszku, są bogate w witaminy z grupy B, witaminę E oraz żelazo, fosfor i potas. Zarówno zarodki, truskawki, jak i siemię lniane są źródłami błonnika, który pomaga w odchudzaniu, pobudzając metabolizm.

Przeczytaj także: Jak pobudzić metabolizm i przyspieszyć przemianę materii?

Składniki:

  • szklanka sojowego mleka
  • łyżka siemienia lnianego
  • łyżka zarodków pszenicy
  • truskawki (200 g)

Truskawki i mleko należy zblendować razem na jednolitą masę, następnie posypać całość siemieniem lnianym i zarodkami, i wymieszać.

Smoothie z buraka, jabłek i pomarańczy

Burak to źródło witaminy A oraz C. Zawiera też kwas foliowy, żelazo, magnez i potas. Chroni przed zawałem i ma wiele błonnika. Burak, dzięki flawonoidom przeciwdziała nowotworom, a dzięki witaminie C zapobiega infekcjom.

Składniki:

  • burak
  • dwa jabłka
  • dwie pomarańcze
  • pół szklanki wody
  • sok z połowy cytryny

Buraka i pomarańcze obrać i pokroić. Z umytych jabłek usunąć gniazda nasienne i również pokroić. Wszystkie składniki zalane wodą i sokiem z cytryny zblendować na jednolity, gładki napój.

Smoothie z ogórka i melona

Smoothie z warzyw spotyka się raczej rzadko – ma to związek z faktem, że owoce nadają koktajlom o wiele lepszego smaku. Wyjątkowym warzywem jest jednak ogórek – zawartość wody i delikatny smak są doskonałym składnikiem koktajlu warzywnego. Odchudzające właściwości ogórka mają związek z jego niską kalorycznością oraz zawartością witamin A, K oraz tych z grupy B.

Składniki:

  • ogórek
  • pół melona
  • sok z połowy limonki lub cytryny
  • 2 łyżeczki miodu

Wydrążony i obrany melon należy pokroić na drobne kawałki. Ogórek podobnie, a wszystko razem należy zblendować na gładką masę.

Smoothie warzywne z marchewki i dyni

Innym smacznym koktajlem warzywnym może być smoothie z marchewki i nasion dyni z dodatkiem pomarańczy i chia. Marchew, która jest głównym składnikiem koktajlu, jest bogatym źródłem prowitaminy A, która wpływa na produkcję witaminy A, odpowiedzialnej za dobry wzrok. Składa się w 90% z wody i jest bogata w błonnik, co dobrze wpływa na odchudzanie.

Sprawdź również: Błonnik – jak wpływa na zdrowie?

Składniki:

  • marchew
  • sok z jednej pomarańczy
  • łyżka nasion chia
  • łyżka nasion dyni
  • szklanka wody

Sok z pomarańczy, marchew i wodę należy zblendować i posypać nasionami chia i dyni.

Koktajl z jarmużu

Jarmuż jest źródłem wielu witamin, np. A oraz C. Ma też składniki mineralne i ważne pierwiastki: żelazo, magnez czy wapń. Jarmuż to również przeciwutleniacz, który powstrzymuje wolne rodniki. Na naszym blogu przeczytasz więcej o właściwościach odżywczych jarmużu!

Składniki:

  • jarmuż (ok. 100 g)
  • jabłko
  • banan
  • pół szklanki wody

Umyte jabłko oraz obranego banana należy pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki zblendować na jednolity koktajl. Można dolać do niego wody, by był bardziej płynny.

Koktajle owocowo-warzywne w diecie pudełkowej

Koktajle warzywne i owocowe smoothie to świetne propozycje urozmaicające posiłki. Dostarczą niezbędnych składników odżywczych i pierwiastków a przy tym są smaczne i pożywne. Bywają jednak dość skomplikowane w przygotowaniu – chociaż odpowiedni sprzęt jest w niemal każdym domu, to już dostęp do zdrowych i świeżych produktów sezonowych bywa utrudniony. Owoce i warzywa bywają drogie zimą, dlatego warto poznać ofertę cateringu dietetycznego SuViBox. W naszych dietach korzystamy tylko ze zdrowych produktów od zaufanych dostawców. Nasi dietetycy dobierają menu nie tylko pod względem składników odżywczych – na uwadze mamy też wyjątkowe kompozycje smakowe. Poznaj naszą ofertę i wybierz dietę dla siebie. Możesz skonsultować się też z naszym dietetykiem, który na podstawie Twoich potrzeb doradzi najlepszą z dostępnych u nas diet pudełkowych.

Oceń ten post:
3,9/5 - (18 votes)
Brak komentarzy

Zostaw komentarz

* pola obowiązkowe

3,9/5 - (18 votes)

Dołącz do grona zadowolonych klientów

Wypróbuj diety SuViBox i ciesz się urozmaiconą dietą dostarczaną codziennie do Twoich drzwi.