Odchudzające smoothie warzywne – 6 przepisów
Odchudzające koktajle to doskonałe propozycje na dodatkowe posiłki lub zdrowe przekąski. Są bogate w witaminy i minerały, a do tego lekkie i sycące, co jest szczególnie ważne. Dobrze przyrządzone smoothie to świetny pomysł na drugie śniadanie czy lunch w pracy, dlatego warto poznać kilka naszych inspiracji.
Poniżej proponujemy sześć przepisów na zdrowe smoothie z wykorzystaniem różnych, łatwo dostępnych produktów. Szczególnie warto poszukać ich podczas zakupów na targu czy w lokalnym warzywniaku, aby produkty były świeże.
Koktajl ze szpinakiem, kiwi i pomarańczami – orzeźwiający i zdrowy!
Ten koktajl jest doskonałym źródłem witaminy C oraz błonnika, dzięki czemu wspierać będzie odporność i usprawni metabolizm, przyczyniając się do utraty wagi. Nie powinien być dodatkiem do dania, a raczej jednym z nich, najlepiej lunchem lub drugim śniadaniem.
Składniki:
- szklanka szpinaku (ok. 30 g)
- dwie pomarańcze
- trzy kiwi
- pół szklanki wody
Owoce należy obrać i pokroić na kawałki. Liście szpinaku umyć. Wszystkie składniki umieścić w pojemniku blendera i szatkować aż do uzyskania jednolitego napoju.
Truskawkowe smoothie odchudzające na drugie śniadanie
Truskawki są bogatym źródeł witaminy C i kwasu elagowego – to silny przeciwutleniacz, który zapobiega nowotworom i wzmacnia układ odpornościowy. Zarodki pszenne, czyli pozyskiwane z ziaren zboża zarodki w formie proszku, są bogate w witaminy z grupy B, witaminę E oraz żelazo, fosfor i potas. Zarówno zarodki, truskawki, jak i siemię lniane są źródłami błonnika, który pomaga w odchudzaniu, pobudzając metabolizm.
Przeczytaj także: Jak pobudzić metabolizm i przyspieszyć przemianę materii?
Składniki:
- szklanka sojowego mleka
- łyżka siemienia lnianego
- łyżka zarodków pszenicy
- truskawki (200 g)
Truskawki i mleko należy zblendować razem na jednolitą masę, następnie posypać całość siemieniem lnianym i zarodkami, i wymieszać.
Smoothie z buraka, jabłek i pomarańczy
Burak to źródło witaminy A oraz C. Zawiera też kwas foliowy, żelazo, magnez i potas. Chroni przed zawałem i ma wiele błonnika. Burak, dzięki flawonoidom przeciwdziała nowotworom, a dzięki witaminie C zapobiega infekcjom.
Składniki:
- burak
- dwa jabłka
- dwie pomarańcze
- pół szklanki wody
- sok z połowy cytryny
Buraka i pomarańcze obrać i pokroić. Z umytych jabłek usunąć gniazda nasienne i również pokroić. Wszystkie składniki zalane wodą i sokiem z cytryny zblendować na jednolity, gładki napój.
Smoothie z ogórka i melona
Smoothie z warzyw spotyka się raczej rzadko – ma to związek z faktem, że owoce nadają koktajlom o wiele lepszego smaku. Wyjątkowym warzywem jest jednak ogórek – zawartość wody i delikatny smak są doskonałym składnikiem koktajlu warzywnego. Odchudzające właściwości ogórka mają związek z jego niską kalorycznością oraz zawartością witamin A, K oraz tych z grupy B.
Składniki:
- ogórek
- pół melona
- sok z połowy limonki lub cytryny
- 2 łyżeczki miodu
Wydrążony i obrany melon należy pokroić na drobne kawałki. Ogórek podobnie, a wszystko razem należy zblendować na gładką masę.
Smoothie warzywne z marchewki i dyni
Innym smacznym koktajlem warzywnym może być smoothie z marchewki i nasion dyni z dodatkiem pomarańczy i chia. Marchew, która jest głównym składnikiem koktajlu, jest bogatym źródłem prowitaminy A, która wpływa na produkcję witaminy A, odpowiedzialnej za dobry wzrok. Składa się w 90% z wody i jest bogata w błonnik, co dobrze wpływa na odchudzanie.
Sprawdź również: Błonnik – jak wpływa na zdrowie?
Składniki:
- marchew
- sok z jednej pomarańczy
- łyżka nasion chia
- łyżka nasion dyni
- szklanka wody
Sok z pomarańczy, marchew i wodę należy zblendować i posypać nasionami chia i dyni.
Koktajl z jarmużu
Jarmuż jest źródłem wielu witamin, np. A oraz C. Ma też składniki mineralne i ważne pierwiastki: żelazo, magnez czy wapń. Jarmuż to również przeciwutleniacz, który powstrzymuje wolne rodniki. Na naszym blogu przeczytasz więcej o właściwościach odżywczych jarmużu!
Składniki:
- jarmuż (ok. 100 g)
- jabłko
- banan
- pół szklanki wody
Umyte jabłko oraz obranego banana należy pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki zblendować na jednolity koktajl. Można dolać do niego wody, by był bardziej płynny.
Koktajle owocowo-warzywne w diecie pudełkowej
Koktajle warzywne i owocowe smoothie, które znajdziesz w naszej diecie pudełkowej wege to świetne propozycje urozmaicające posiłki. Dostarczą niezbędnych składników odżywczych i pierwiastków a przy tym są smaczne i pożywne. Bywają jednak dość skomplikowane w przygotowaniu – chociaż odpowiedni sprzęt jest w niemal każdym domu, to już dostęp do zdrowych i świeżych produktów sezonowych bywa utrudniony. Owoce i warzywa bywają drogie zimą, dlatego warto poznać ofertę cateringu dietetycznego Suvibox. W naszych dietach korzystamy tylko ze zdrowych produktów od zaufanych dostawców. Nasi dietetycy dobierają menu nie tylko pod względem składników odżywczych – na uwadze mamy też wyjątkowe kompozycje smakowe. Poznaj naszą ofertę i wybierz dietę dla siebie. Możesz skonsultować się też z naszym dietetykiem, który na podstawie Twoich potrzeb doradzi najlepszą z dostępnych u nas diet pudełkowych.