Blog
Pasty warzywne do kanapek i przykładowe przepisy
Oceń ten post:
5/5 - (1 vote)

Pasty warzywne do kanapek i przykładowe przepisy

5/5 - (1 vote)

Znudziły Cię zwykłe kanapki? Szukasz urozmaicenia? Chcesz jeść więcej warzyw? Pomogą Ci w tym pasty warzywne do kanapek. Szybkie i proste przepisy pozwolą Ci przygotować smaczny dodatek do pieczywa. Sprawdź, jakie pasty polecamy.

Zdrowe pasty warzywne do kanapek

Wczesna pobudka, kawa i kanapki. Tak dla wielu osób wygląda typowy poranek. Twój też taki jest? Kiedy nie masz czasu na przygotowanie obfitego śniadania, decydujesz się kromkę chleba z tym, co akurat masz w lodówce. Plasterek pomidora, kawałek sera, trochę wędliny. Jak się uda, to może nawet ugotowane jajko.

Jednak śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinien nie tylko dać Ci zastrzyk energii, ale również dostarczyć niezbędnych składników odżywczych.

Dlatego tak ważne jest to, co zjesz rano. Nie musisz wstawać kilka godzin wcześniej, aby cieszyć się zdrowym śniadaniem. Z pomocą przychodzą pasty warzywne do kanapek. W prosty i szybki sposób przygotujesz zdrową pastę na kilka dni. Wystarczy wyjąć ją z lodówki i zjeść z pieczywem.

Kolorowe i smaczne pasty warzywne to także świetny pomysł na dodanie dodatkowej porcji warzyw do swojej diety. Wystarczy kupić potrzebne składniki, wymieszać ze sobą i gotowe.

Nie zawsze jednak mamy czas na zakupy świeżych warzyw, owoców i ziół. Co dopiero na przygotowanie własnej pasty. Jeśli wolisz skupić się na swoich potrzebach, ale nie chcesz zaniedbać zdrowia, sięgnij po diety pudełkowe. W Suvibox wybierzesz taki jadłospis, jaki Ci odpowiada. Nie zabraknie w nim świeżych produktów, zdrowych past warzywnych i smacznych posiłków.

Pasta z dyni na kanapki

Szukasz pasty warzywnej, którą pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli? Jesteś we właściwym miejscu. Pasta z dyni na kanapki sprawdzi się nie tylko do pieczywa. To także świetny dodatek do świeżych warzyw i krakersów.
Co więcej, dynia to źródło wielu składników odżywczych. Nie brakuje w niej witaminy A, C i E. Znajdziesz w niej również kwas foliowy, wapń, cynk, selen czy potas.

Pasta warzywna sprawdzi się także wtedy, kiedy jesteś na diecie. Dynia jest bowiem niskokaloryczna. Jednocześnie dostarcza spore ilości białka oraz błonnika, które pozwalają zachować sytość na dłużej.

Przepis na pastę z dyni na kanapki

Składniki:

  • 1 kg dyni Hokkaido, lub dyni piżmowej;
  • 3 łyżki oliwy;
  • mała cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 3 łyżki posiekanej kolendry;
  • szczypta ostrej papryki (świeżej lub suszonej);
  • sól i czarny pieprz;
  • sok z cytryny do smaku;

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do około 200 stopni. Umyj dynię i pokrój na małe cząstki. Następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą z oliwek, dodaj czosnek i posyp szczyptą soli.

Włóż blachę z dynią do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 45 minut, aż będzie miękka. Teraz wyjmij i odstaw na bok, aby ostygła. Wystudzoną dynię zblenduj razem z pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny.

Pasta pomidorowa na kanapki

Szybka i aromatyczna pasta pomidorowa na kanapki to wybór dla zabieganych. Połączenie pomidorów z ziołami idealnie będzie pasowało do kanapek, grzanek i przekąsek na ciepło. Może ona również pełnić funkcję sosu i dodatku do pizzy lub innych dań.

Pasta pomidorowa jest także zdrową przekąską, którą możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Pomidory są bowiem niskokaloryczne i składają się głównie z wody. Są też podstawą w wielu dietach odchudzających.

Zawarte w pomidorach witaminy (A, C, E, K) dbają zaś o Twoje zdrowie. Znajdziesz w nich też cynk, białko, fosfor, magnez, potas, sód czy wapń. Mają one działanie antyoksydacyjne, poprawiają stan cery i zapobiegają chorobom serca.

Przepis na pastę pomidorową na kanapki

Składniki:

  • 200 g pomidorów;
  • 2 ząbki czosnku;
  • świeże listki bazylii;
  • łyżeczka oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

Pomidory sparz wrzącą wodą i obierz ze skórki. Następnie pokrój je w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj. Bazylię umyj i drobno pokrój. Całość krótko zagotuj, aby odparowało trochę wody. Dodaj oliwę z oliwek, wymieszaj i dopraw do smaku.

Pasta paprykowa na kanapki

Papryka to wszechstronne warzywo. Spotkasz ją w posiłkach z całego świata. Może Ci ona również posłużyć do przygotowania pasty paprykowej na kanapki, do zupy czy potraw z grilla.

Papryka to także źródło wielu cennych witamin i minerałów, takich jak: witamina A, C i E, potas, wapń czy żelazo. Poprawia stan cery, włosów i paznokci. Ma wpływ na ciśnienie krwi, działa na układ trawienny i przeciwdziała nowotworom. Warto zatem sięgać po nią w każdej postaci.

Przepis na pastę paprykową na kanapki

Składniki:

  • 5 małych czerwonych papryk;
  • 1 marchewka;
  • kawałek selera;
  • 2 nieduże cebule;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 5 łyżek oliwy z oliwek;
  • liść laurowy;
  • pieprz;
  • sól;
  • ulubione przyprawy;
  • pół szklanki wody.

Przygotowanie:

Papryki dokładnie umyj, przekrój i usuń gniazda nasienne. Połóż na blaszce z papierem do pieczenia, skrop oliwą z oliwek i posyp pokrojonym czosnkiem. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudź i obierz paprykę. Marchewki i seler umyj i obierz. Następnie zetrzyj na tarce.

Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek. Kiedy się zarumieni, dodaj pozostałe starte warzywa oraz liście laurowe. Dodaj pół szklanki wody. Duś pod przykryciem do miękkości i odparowania wody. Marchewkę z selerem przełóż do malaksera i dodaj obraną paprykę. Nie zapomnij o tym, aby usunąć na koniec liście.

Zmiksuj całość na gładką konsystencję. Dopraw do smaku pieprzem, solą i ulubionymi ziołami. Twoja pasta warzywna jest gotowa do posmarowania na kanapki.

Pasta z bobu na kanapki

Na przełomie czerwca i lipca panuje w sklepach warzywne szaleństwo. To właśnie wtedy trwa sezon na bób. Ta roślina strączkowa to źródło zdrowia, witamin i minerałów. Jej miłośnicy jedzą ją na surowo, dodają do warzyw i mięsa, a także blendują do sosów.

Bób słynie nie tylko z wszechstronnego zastosowania, ale również z licznych właściwości odżywczych. Zapobiega wysokiemu cholesterolowi, reguluje ciśnienie krwi i zapobiega chorobom układu krążenia. Do tego jest skarbnicą żelaza, witaminy B12, potasu, błonnika i kwasu foliowego.

Przepis na pastę z bobu na kanapki

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 szklanki bobu;
  • szczypta wędzonej papryki;
  • 2 łyżki soku z cytryny lub więcej do smaku;
  • 4 łyżki oliwy z oliwek;
  • zimna woda;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Ugotuj bób, wystudź, a następnie obierz. Czosnek podsmaż chwilę na patelni skropionej oliwą z oliwek. Gdy zacznie się rumienić, dodaj bób, wędzoną paprykę i szczyptę soli. Wymieszaj i smaż kilka minut.

Teraz wystarczy, że wystudzisz i zmiksujesz całość na jednolitą konsystencję. W miarę potrzeby możesz dodać oliwę i zimną wodę. Na koniec przypraw do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą.

Podsumowanie

Pasty warzywne urozmaicą każdą kanapkę. Dzięki nim nawet śniadanie w biegu będzie pełnowartościowe. Nie trzeba wiele, aby je przygotować. Kiedy jednak brakuje Ci czasu na zakupy i gotowanie, wypróbuj gotowe rozwiązania. W diecie pudełkowej znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz, w tym także pasty warzywne.

Oceń ten post:
5/5 - (1 vote)
Brak komentarzy

Zostaw komentarz

* pola obowiązkowe

5/5 - (1 vote)

Dołącz do grona zadowolonych klientów

Wypróbuj diety SuViBox i ciesz się urozmaiconą dietą dostarczaną codziennie do Twoich drzwi.