Pomysły na niskokaloryczny obiad
Czy obiad zawsze musi być ciężkostrawny i mieć sporą ilość kalorii? Nie. Chociaż nikt nie mówi tu o głodówce, możesz przygotować pełnowartościowy i niskokaloryczny posiłek. Pokażemy Ci proste przepisy, którymi możesz się inspirować i damy Ci garść wskazówek jak gotować zdrowo oraz smacznie.
Jak przygotować niskokaloryczny obiad?
Na czym polega gotowanie lekkiego obiadu? Nie musi to być wyłącznie sałatka. Jak się przekonasz, ograniczenie tłustych i kalorycznych posiłków wcale nie odbierze Ci dobrego smaku. Wybór odpowiednich produktów pozwoli na smaczne i pełnowartościowe danie, które da Ci energię na resztę dnia.
Podstawą niskokalorycznego obiadu są składniki. Prezentowane przez nas przepisy opierają się przede wszystkim na chudym mięsie i rybach, a także warzywach, których nie może zabraknąć w trakcie posiłku.
Kluczem jest także sposób przygotowania posiłku. Smażenie na głębokim tłuszczu nigdy nie jest najlepszym pomysłem. Zamiast tego warto wykorzystać duszenie i smażenie bez tłuszczu, gotowanie w wodzie, pieczenie lub metodę sous-vide.
Pierś z kurczaka z bazylią i czosnkiem
Jednym z klasycznych przepisów jest pierś z kurczaka. Przyrządzona w sosie z bazylią i czosnkiem jest niezwykle aromatyczna i soczysta.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- oliwa z oliwek
- czosnek
- bazylia
- sól morska
Przygotowanie piersi z kurczaka z naszego przepisu rozpoczynamy od natarcia mięsa jedną łyżką oliwy z oliwek, czosnkiem i solą morską. Tak przygotowaną jedną połówkę piersi wkładamy do żaroodpornego naczynia, które wcześniej nacieramy oliwą.
Na położonej piersi kurczaka kładziemy bazylię, a następnie drugą połówkę piersi, którą przykrywamy tak samo jak pierwszą i dodajemy kilka ząbków czosnku.
Ułożoną pierś z kurczaka z dwoma warstwami przypraw podlewamy odrobiną wody i wkładamy do piekarnika na około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Tyle wystarczy, aby cieszyć się smacznym, soczystym i niskokalorycznym obiadem.
Pieczony łosoś w maśle ziołowym
W Twojej diecie brakuje ryb, które są źródłem witaminy D3? W takim razie koniecznie sięgnij po nasz sprawdzony przepis na pieczonego łososia w maśle ziołowym. Chociaż można go przyrządzić na wiele sposobów, my prezentujemy Ci jak go zrobić, aby był lekki, aromatyczny i soczysty.
Składniki:
- 1 filet z łososia
- koperek
- ⅓ kostki masła
- sok ze świeżej cytryny
- ząbek czosnku
- suszona bazylia
- słodka papryka
- pieprz
- sól
Zacznijmy od przygotowania łososia. Należy najpierw go umyć i osuszyć ręcznikiem. Kiedy nie będzie już mokry, nacieramy go przyprawami: solą, pieprzem i słodką papryką.
Następnie szykujemy masło, którym polejemy łososia. Do rondelka wkładamy ⅓ kostki i czekamy, aż się rozpuści. W międzyczasie dodajemy posiekany ząbek czosnku, sok z cytryny, koperek i suszoną bazylię.
Łososia wkładamy do żaroodpornego naczynia i zalewamy roztopionym masłem z ziołami. Pieczemy w piekarniku przez 20 minut w 200 stopniach.
Krem z kukurydzy
Teraz coś dla wegetarian. Przygotowanie tego, jak i innych kremów, zajmie Ci dosłownie chwilę. Nie tylko rozgrzeje Cię od środka, ale również napełni do syta. Jeśli jeszcze nie jesteś za kremami, powiemy tylko, że przygotowanie go zajmie Ci około 10 minut.
Składniki:
- 2 puszki kukurydzy lub 3 kolby
- 2 czerwone cebule
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie naszego kremu z kukurydzy na lekki obiad rozpoczynamy od podgrzania oliwy w garnku. Dodajemy do niej przyprawy: 2 ząbki czosnku, ostrą i słodką paprykę oraz cebulę.
Kiedy składniki zaczynają się rumienić, sięgamy po odsączoną kukurydzę i doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie dodajemy łyżeczkę curry, dolewamy wodę i doprawiamy wedle uznania. Zupę gotujemy około 15 minut, aby kukurydza stała się już miękka. Następnie miksujemy i krem z kukurydzy jest gotowy.
Szakszuka na bazie świeżej papryki i pomidorów
Szakszuka na niskokaloryczny obiad? Jak najbardziej. Pokażemy jak prosto i zdrową ją przygotować. Całość zajmie Ci niewiele czasu, a do tego będzie wyśmienicie smakować i zaspokoi Twój apetyt.
Składniki:
- 5-6 jajek
- 5 pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- czerwona papryka
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- pietruszka lub koperek
- sól
- pieprz
Szakszukę rozpoczynamy od rozgrzania oliwy na patelni i dodania cebuli. Kiedy stanie się złocista, dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę i sparzone pomidory. Warzywa dusimy, aż staną się miękkie. W międzyczasie doprawiamy przyprawami. Po kilku minutach wbijamy jajka i przykrywamy. Czekamy, kiedy będą ścięte. Zdejmujemy z ognia i posypujemy koperkiem lub pietruszką.
Polędwica z dorsza
Delikatna i rozpływająca się polędwica z dorsza zamyka naszą listę pomysłów na dietetyczny obiad. Przygotowanie tej potrawy zajmie Ci kilkanaście minut. Dorsza zaś możesz zamienić na inną podobną rybę.
Składniki:
- 2 polędwice z dorsza
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Usuwamy ości, myjemy i osuszamy dorsza. Skrapiamy go sokiem z cytryną, solą i pieprzem. Możemy dodać także wybraną przyprawę do ryb. Rybę kładziemy do żaroodpornego naczynia. Na polędwiczkach kładziemy masło, a po bokach czosnek. Pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w 180 stopniach.
Jest wiele przepisów na niskokaloryczny obiad. Niezależnie od tego, czy szukasz czegoś wege lub wysokobiałkowego, znajdziesz coś dla siebie. Jeśli ciągle brakuje Ci czasu, wypróbuj nasze diety pudełkowe, które pozwolą cieszyć się smakiem ulubionych potraw przygotowanych w zdrowy sposób. Wybierz odpowiadającą Ci dietę lub skonsultuj się z naszym dietetykiem.
Pomysły na niskokaloryczny obiad – podsumowanie
Kiedy szukasz pomysłu na niskokaloryczny obiad, nie musisz ograniczać się do kilku potraw. Odpowiedni dobór składników oraz sposobu przygotowania pozwoli Ci przyrządzić smaczne i dietetyczne danie, którym zaspokoisz głód.