Rate this post

Niski budżet nie pozwala Ci gotować smacznie i zdrowo? Mamy na to rozwiązanie. Przekonaj się o zaletach sezonowych warzyw, mrożonek i kasz. Poznaj nasze przepisy na smaczne i zdrowe obiady.

Jak gotować smacznie i tanio?

Zdrowy i tani posiłek to nie oksymoron. Nie ma nic trudnego w tym, aby obiad był ekonomiczny i pełnowartościowy. Jak gotować smacznie i tanio? Poznaj nasze sposoby.

Więcej warzyw, mniej mięsa

W Polsce spożycie mięsa na tydzień wynosi aż 1300 g. Z kolei średnie spożycie na świecie to 800 g. To i tak jest za dużo, niż rekomendowana ilość. Najlepiej nie przekraczać ilości 500 g mięsa tygodniowo.

Twierdzenie, że mięso jest nieodłącznym elementem obiadu, jest mitem. Zamiast tego postaw na warzywa. Są nie tylko tańsze, ale także zdrowsze. Dostarczają wystarczającej ilości białka, minerałów i witamin. Minimalna porcja warzyw i owoców w ciągu dnia to 400 g. Warto zatem włączać je do każdego posiłku.

Sięgaj po tańsze odpowiedniki

W wielu przepisach na zdrowe dania znajdziesz składniki o obco brzmiącej nazwie. Chlorella, jagody acai, guarana, jagody goji. Z reguły idzie za nimi wysoka cena. Czy jednak są tego warte? Pomimo tego, że mogą być źródłem witamin i minerałów, nie są jedyne w swoim rodzaju. Pamiętaj o innych, tańszych zamiennikach, które mają podobne wartości odżywcze.

Co zamiast tzw. superfoods? Na wyciągnięcie ręki masz szereg sezonowych warzyw. Szpinak, jarmuż, rzepa, brukselka, kalafior czy kapusta to tylko niektóre z produktów, które możesz wykorzystać do gotowania. Nie zapominaj też o roślinach strączkowych (soczewica, ciecierzyca, fasola), produktach pełnoziarnistych i kaszach.

Wybieraj kasze

Kasza quinoa? Jest przereklamowana. Tradycyjna kasza gryczana wystarczy, aby przygotować smaczny i zdrowy obiad. Oba produkty mają podobne wartości odżywcze. W 100 g kaszy quinoa znajduje się 13,8 g białka, natomiast w 100 g kaszy gryczanej – 12,6 g.

Co więcej, zarówno kasza gryczana, jak i quinoa nie zawierają glutenu. Są źródłem wapnia, żelaza i błonnika. Różni je jednak cena. Kasza quinoa jest znacznie droższa. Dlatego zastanów się nad modyfikacją przepisów. Poczytaj więcej na temat właściowości odżywczych kasz.

Nie unikaj mrożonek

Wmówiono Ci, że mrożone warzywa i owoce to zło? Że najzdrowsze są tylko świeże produkty? Nie jest to prawda. Mrożonki wciąż są zdrowym uzupełnieniem diety. Dzięki nim możesz cieszyć się warzywami i owocami poza sezonem.

Mrożonki mają dużą ilość składników odżywczych. Mrożenie jest bowiem jedną z najlepszych form utrwalana. Dzięki temu jedzenie może być przechowywane przez długi czas. Warto po nie sięgać szczególnie zimą. To właśnie wtedy na sklepowych półkach brakuje świeżych warzyw i owoców.

Planuj z wyprzedzeniem

Na pewno znasz sytuację, kiedy w lodówce “nie ma co zjeść”. Brakuje Ci podstawowych składników, a do sklepy jest zbyt daleko. Co wtedy robisz? Jak większość osób, sięgasz po telefon i zamawiasz gotowe dania.

Nietrudno się domyślić, że jedzenie na dowóz nie jest najtańszą opcją. Często jest to wydatek kilkudziesięciu złotych. W ramach tej kwoty otrzymujesz tylko jeden posiłek. A przecież tyle samo, a nawet mniej kosztują produkty, z których możesz ugotować jedzenie na cały dzień.

Dlatego zaplanuj jadłospis z wyprzedzeniem. Jeszcze zanim pójdziesz na zakupy, zastanów się, co będziesz gotować w kolejnym tygodniu. Sprawdzonym sposobem jest także przygotowywanie większych porcji. Dzięki temu możesz mieć obiad na kilka dni.

Za mało czasu na gotowanie? Nie musisz rezygnować ze smacznych i zdrowych domowych obiadów. Zdecyduj się na jedną z naszych diet pudełkowych. Specjalnie dla Ciebie dostarczymy 5 posiłków na każdy dzień. Zaoszczędź czas i zadbaj o zdrowie.

Przepisy na smaczne i zdrowe obiady domowe przy niskim budżecie

Kaszotto z warzywami

Składniki:

  • 1 torebka kaszy pęczak
  • 1 łyżka tłuszczu (oliwy/oleju/masła)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cukinia
  • ¼ małego selera
  • ⅓ szklanki wody lub wywaru z warzyw
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotuj kaszę o 5 minut krócej niż w opisie na opakowaniu.
  2. Pokrój w kostki cebulę, czosnek w plasterki lub przeciśnij go przez praskę.
  3. Na patelnię wlej tłuszcz i podsmaż cebulę i czosnek.
  4. Pozostałe warzywa pokrój w drobną kostkę i dodaj do zeszklonej cebuli z czosnkiem.
  5. Dodaj ugotowaną kaszę.
  6. Po kilku minutach wlej wodę lub wywar i przyprawy.
  7. Duś przez około 10 minut.
  8. Dopraw solą i pieprz.
  9. Podaj na ciepło.

Makaron z sosem pomidorowym

Składniki:

  • 250 g makaronu rurki
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy/oleju
  • 2 ząbki czosnku

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, pieprz cayenne lub ostra papryka, bazylia.

Opcjonalnie: pierś z kurczaka lub indyka oraz ser (najlepiej twardy).

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron al dente.
  2. Paprykę sparz i obierz lub pokrój w kostkę razem ze skórką.
  3. Na oliwie podsmaż czosnek, cebulę, mięso oraz paprykę.
  4. Zalej pomidorami i dopraw do smaku.
  5. Duś pod przykryciem przez kilka minut.
  6. Do ugotowanego sosu dodaj makaron i twardy ser.
  7. Składniki potrzymaj na patelni przez minutę.
  8. Podawaj na ciepło.

Soczewica z warzywami

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych lub passata pomidorowa
  • 1 łyżka oliwy

Przyprawy: kminek, słodka papryka, kurkuma, sól i pieprz.

Opcjonalnie: mięso lub tofu.

Przygotowanie:

  1. Przepłucz soczewicę i gotuj z pokrojoną w kostkę marchewką.
  2. Rozgrzej oliwę na patelni.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek w paski lub przeciśnij go przez praskę.
  4. Podsmaż cebulkę i dodaj przyprawy.
  5. Pokrój w kostkę cukinię i wrzuć na patelnię.
  6. Po kilku minutach dodaj czosnek i smaż przez chwilę z warzywami.
  7. Odcedź soczewicę z marchewką i dodaj na patelnię.
  8. Zalej pomidorami lub passatą pomidorową.
  9. Dopraw do smaku i duś przez chwilę.

Zupa z warzywami i makaronem

Składniki:

  • mieszanka warzyw mrożonych
  • makaron
  • 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego
  • lubczyk
  • suszony lub świeży koper
  • suszona lub świeża natka pietruszki
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Podgrzej bulion.
  2. Do gotującego się bulionu dodaj warzywa.
  3. W osobnym garnku ugotuj makaron.
  4. Gotuj bulion do czasu, kiedy warzywa będą miękkie.
  5. Dodaj zioła, sól i pieprz
  6. Aby śmietana się nie zważyła, odlej do miseczki trochę gorącej zupy, dodaj śmietanę i energicznie roztrzep rózgą. Następnie przelej do niegotującej się już zupy, ciągle mieszając rózgą.
  7. Połącz ugotowany makaron z zupą.

Podsumowanie

Zdrowy obiad nie musi być drogi. Odpowiednie składniki pozwolą Ci przygotować smaczny i pełnowartościowy posiłek. Przekonaj się, że gotowanie może być proste i przyjemne. Przeczytaj również artykuł nt. diety domowej dla zapracowanych!

Oceń ten post:
Rate this post