Blog
Oceń ten post:
Rate this post

Zdrowe chipsy z warzyw – szybki i prosty sposób na przekąskę do chrupania

Rate this post

Nie potrafisz sobie odmówić słonych przekąsek przed telewizorem? Poznaj zdrowe chipsy z warzyw. Przekonaj się, że chipsy mogą być pełnowartościowe, a ich przygotowanie jest dziecinnie proste.

Czy chipsy są niezdrowe?

Kto z nas nie lubi chipsów? Na sali podniosłoby rękę niewiele osób. Ta słona przekąska potrafi uzależnić. Nic zatem dziwnego, że nie możemy się jej oprzeć. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na taki grzeszek. Jednak jedzenie chipsów jest niezdrowe. Zaraz Ci powiemy dlaczego.

Zacznijmy od tego, że tradycyjne chipsy zawierają mnóstwo tłuszczu. W większości przypadków jest on na drugim miejscu w składzie. Wpływa to nie tylko na kaloryczność, ale także zwiększa ryzyko wielu chorób. Podczas utwardzania powstają tłuszcze trans, które są powodem miażdżycy, wysokiego cholesterolu czy zawału serca.

Na liście składników nie brakuje też soli. Jej dzienna podaż w przeciętnej diecie jest już teraz zbyt wysoka. Dodanie słonych przekąsek takich jak chipsy tylko zwiększa jej ilość. Sól bowiem zatrzymuje wodę w organizmie i może prowadzić do problemów z nerkami i ciśnieniem.

W chipsach możesz odnaleźć również glutaminian sodu i sztuczne aromaty. W dużej ilości mogą one zakłócać pracę układu nerwowego. Są powodem bólu głowy oraz nadciśnienia tętniczego.

Co więcej, chipsy to bardzo kaloryczna przekąska. Jedna duża paczka dostarcza nawet 500 kalorii. Z tego względu mogą one sprzyjać nadwadze i otyłości. Zbyt częste sięganie po słone przekąski odbija się naszym zdrowiu i samopoczuciu.

Dlaczego chipsy uzależniają?

Jednego chipsom niej można odmówić. Wiele osób nie potrafi im odmówić. Jeden chips szybko zamienia się w garść, a ta – w całą paczkę. Jak to się dzieje, że chipsy tak bardzo wkręcają?

Powód jest prosty. Jak już wiesz, chipsy to kaloryczna przekąska, która jest bogata w tłuszcz i w łatwo przyswajalne węglowodany. Pobudzają one układ nagrody – pozostałość po naszych przodkach. Co więcej, chipsy dostarczają glutaminianu sodu, który daje smak umami. Mózg zaś odczytuje je jako pełnowartościowe źródło białka.

W efekcie chipsy mogą uzależniać, ponieważ oddziałują na mózg. Nie da się także ukryć, że są pełne ulepszaczy smaku, które pobudzają kubki smakowe i sprawiają, że ślinka sama cieknie.

Jak zatem zadbać o zdrowie, kiedy dookoła jest tyle pokus? W pierwszej kolejności warto postawić na regularne i zbilansowane posiłki. Dzięki nim rzadziej będzie nachodziła Cię ochota na niezdrową przekąskę.

Jeśli ciągle brakuje Ci czasu na gotowanie, wypróbuj gotowe rozwiązanie. W Suvibox znajdziesz ofertę na kilkanaście różnych diet pudełkowych. Jadłospisy są przygotowywane pod okiem dietetyka tak, aby dostarczyć Ci wszystkich niezbędnych elementów. Określ swój cel, wybierz dietę i dostosuj kaloryczność. My zajmiemy się resztą! Zamów wybraną przez siebie dietę i przekonaj się jakie to proste!

Chipsy z warzyw – zdrowa alternatywa?

Jeśli nasz artykuł tylko powiększył Twoją ochotę na chrupiącą przekąskę, śpieszymy z informacją, że mamy alternatywę. Zdrowe chipsy z warzyw przygotujesz szybciej, niż Ci się wydaje. Do ich zrobienia nie potrzebujesz nic innego jak ulubione warzywa, trochę oleju i oczywiście – piekarnik.

W czym tkwi cały sekret? Przede wszystkim zawierają one znacznie mniej kalorii, tłuszczu oraz sztucznych dodatków. Do ich przygotowania potrzebna jest niewielka ilość oleju. Aby jeszcze bardziej je odchudzić, polecamy wykorzystanie piekarnika zamiast patelni.

Domowe chipsy najlepiej jest przygotować z warzyw korzeniowych takich jak marchewka czy burak. Są one twardsze, a także zachowują chrupkość i nie tracą wody w trakcie pieczenia.

Do przygotowania zdrowych chipsów możesz użyć dowolnych przypraw. Dzięki temu masz kontrolę nad ich smakiem oraz poziomem ostrości. Uwielbiasz ostry smak papryki, a może aromatyczne zioła? Wystarczy, że dodasz mieloną ostrą paprykę lub mieszankę ziół.

Przepisy na zdrowe chipsy z warzyw

Chipsy z buraka

Jako pierwsze zdrowe chipsy z warzyw przedstawiamy buraka. Jest to warzywo korzeniowe, które dostarcza: witaminy z grupy B, magnez, potas, cynk, błonnik oraz kwas foliowy. Ponadto jest warzywem niskokalorycznym. W 100 g buraka znajduje się tylko 43 kalorii.

Składniki:

  • buraki
  • sok z cytryny lub ocet winny
  • ulubione przyprawy

Przygotowanie:

  1. Buraki umyj i obierz.
  2. Pokrój warzywa w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce.
  3. Pokrojone buraki skrop sokiem lub octem i dopraw.
  4. Rozgrzej piekarnik do 150°C.
  5. Ułóż buraki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Włóż tacę do piekarnika na około 30 minut.

Chipsy z batata

Dlaczego bataty, a nie zwykłe ziemniaki? Słodkie ziemniaki są lepszym źródłem witaminy E, sodu, wapnia oraz beta-karotenu. Mają również niższy indeks glikemiczny (IG=54), dzięki czemu nie podnoszą tak bardzo poziomu glukozy we krwi.

Składniki:

  • bataty
  • olej lub oliwa z oliwek
  • ulubione przyprawy (np.: papryka słodka i ostra, imbir świeżo zmielony pieprz i sól)

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj (możesz je wyszorować przy pomocy druciaka, aby później ich nie obierać).
  2. Pokrój bataty w cienkie plastry lub zetrzyj na tarce.
  3. Wymieszaj ziemniaki z ulubionymi przyprawami i oleje.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180°C
  5. Wyłóż ziemniaki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz bataty przez około 25 minut.
  7. Wyjmij chipsy z batatów, gdy będą lekko przyrumienione lub złociste.

Chipsy z marchewki

Zdrowe chipsy z warzyw możesz zrobić z marchewki. To warzywo jest jednym z najlepszych źródeł karotenoidów, czyli przeciwutleniaczy. Marchewka dostarcza m.in. luteinę, likopen, a także beta-karoten, czyli prowitaminę A. Jest to silny antyoksydant. Ma ona wpływ na wzrok, wzmacnia układ odpornościowy i utrzymuje prawidłowy stan skóry.

Składniki:

  • marchew
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • imbir
  • słodka papryka
  • sól

Przygotowanie:

  1. Marchewkę umyj i pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce.
  2. Przełóż marchewkę do miski i wymieszaj z przyprawami oraz olejem.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  4. Ułóż marchewkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz marchewkę przez około 20 minut, aż się zarumieni.

Chipsy z jarmużu

Bez wątpienia jarmuż to superfoods. Dostarcza on wiele cennych składników odżywczych takich jak magnez, cynk, wapń i fosfor. Jest również źródeł witaminy C i K. Dostarcza dużych ilości białka i błonnik.

Składniki:

  • liście jarmużu
  • olej lub oliwa z oliwek
  • ulubione przyprawy

Przygotowanie:

  1. Liście dokładnie umyj i osusz.
  2. Usuń twarde łyka i podziel liście na mniejsze kawałki.
  3. Wymieszaj jarmuż z przyprawami.
  4. Piekarnik rozgrzej do 120°C
  5. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej pojedynczo liście jarmużu.
  6. Piecz około 7 minut.

Podsumowanie

Przygotowanie zdrowych chipsów z warzyw zajmuje tyle, co wyprawa do sklepu po niezdrową przekąskę. Wypróbuj jeden z naszych przepisów i przekonaj się, że zdrowe zamienniki są nie tylko pełnowartościowe, ale także smaczne.

Oceń ten post:
Rate this post
Brak komentarzy

Zostaw komentarz

* pola obowiązkowe

Rate this post

Dołącz do grona zadowolonych klientów

Wypróbuj diety SuViBox i ciesz się urozmaiconą dietą dostarczaną codziennie do Twoich drzwi.