Blog
Oceń ten post:
5/5 - (2 votes)

Zdrowe i szybkie lunchboxy do pracy – sprawdzone przepisy

5/5 - (2 votes)

Szukasz pomysłów na zdrowe i szybkie lunchboxy do pracy? Przekonaj się, że jedzenie w pudełkach nie musi być nudne i czasochłonne. Zainspiruj się naszymi przepisami i zacznij przygodę z lunchboxami już dzisiaj.

Dlaczego warto przygotowywać lunchboxy?

Ciągły brak czasu powoduje, że wybierasz gotowe dania do pracy? Gotowe jedzenie to szybki i prosty sposób na zaspokojenie głodu. Jednak czy najlepszy?

Jak się okazuje, niekoniecznie. Tego rodzaju posiłki nie dostarczają Ci niezbędnych składników odżywczych. Co więcej, są źródłem pustych kalorii i węglowodanów.

Jakość jedzenia w pracy jest istotna z kilku powodów. Nie chodzi jedynie o dietę i utrzymanie linii. Zdrowe posiłki dostarczają organizmowi energię. Dzięki temu masz siłę do dalszej pracy. Ciastko i kawa pobudzi Cię tylko na chwilę. Później wszystko wraca do normy, a Ty odczuwasz znużenie.

Dzięki zdrowym i szybkim lunchboxom możesz zapobiegać spadkom energii. Odpowiednie składniki dodadzą Ci siły w trakcie pracy. Jednocześnie zadbają o Twoją sylwetkę i zapobiegną podjadaniu. Dowiedz się, co powinno się z nich znaleźć.

Co powinien zawierać lunchbox?

Dla każdego lunchbox może oznaczać coś innego. Dla jednej osoby jest to drugie śniadanie i kilka zdrowych przekąsek. Dla drugiej osoby jest to pełnowartościowy obiad. Dlatego warto dostosować go do naszych potrzeb.

O czym pamiętać? Szybki i zdrowy lunchbox powinien nie tylko zaspokajać dług, ale również dostarczać niezbędnych składników odżywczych. Zwróć szczególną uwagę na:

  • błonnik – reguluje pracę jelit i syci na dłużej, znajdziesz go w warzywach i produktach pełnoziarnistych (pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, płatki owsiane);
  • białko – odbudowuje tkanki, jest budulcem mięśni i podstawowym składnikiem krwi. Jego źródła to: nasiona roślin strączkowych, kasze, produkty zbożowe, soja;
  • nienasycone kwasy tłuszczowe – wspomagają układ krwionośny i pracę serca. Dostarczają je: orzechy, ryby, oliwy z oliwek, olej rzepakowy, awokado;
  • węglowodany złożone – dostarczają energii i sycą na dłużej. Ich źródłem są: rośliny strączkowe, warzywa, produkty zbożowe.

Jak widzisz, na liście brakuje słodkich i niezdrowych przekąsek. Nie potrzebujesz ich do przygotowania zdrowych i szybkich lunchboxy. Nasze sprawdzone przepisy pokażą Ci, jak to zrobić.

Nie masz czasu na gotowanie? Przygotowanie lunchboxa wydaje się niemożliwym zadaniem? Wypróbuj jedną z naszych diet pudełkowych. Przygotujemy dla Ciebie pełnowartościowe posiłki, które możesz zabrać ze sobą do pracy.

W ofercie Suvibox znajdziesz diety pudełkowe dostosowane do Twoich potrzeb. Dieta standard, odchudzająca, a może ketogeniczna? Wypróbuj jedną z nich. Przekonaj się, że smak i zdrowie mogą iść ze sobą w parze.

 

O czym musisz pamiętać?

Zanim spakujesz swojego lunchboxa do pracy, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Zacznijmy od wyboru produktów. Powinny być świeże i wysokiej jakości. Nie ma bowiem nic gorszego, niż otworzenie pudełka ze stęchłym jedzeniem.

Nie bez znaczenia jest również wybór pudełka. Warto, aby było ono pojemne, a jednocześnie zawierało przegródki. Pozwolą Ci one podzielić jedzenie na kilka różnych składników. Jeśli chcesz podgrzewać posiłki, sprawdź, czy opakowanie nadaje się do mikrofali. Jeśli tak, znajdziesz odpowiednie oznaczenie na spodzie.

Sprawdzone przepisy na zdrowe i szybkie lunchboxy do pracy

Przejdźmy do praktyki. Poniżej znajdziesz nasze propozycje na zdrowe i szybkie lunchboxy do pracy. Możesz je wykorzystać lub zainspirować się nimi do stworzenia własnych pudełek. Zobacz, jakie to proste.

Tortilla z warzywami

Składniki:

  • 2 x tortilla wieloziarnista
  • ½ papryka czerwona
  • ½ papryka zielona
  • 1 mała marchewka
  • 100 g mix sałat
  • 1 cebula szalotka
  • 1 łyżka ziaren słonecznika lub inne nasiona/ziarna

sos:

  • 200 ml gęsty jogurt (np.: jogurt typu greckiego)
  • ½ limonka
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyj warzywa.
  2. Obierz marchewkę, a cebulę pokrój w piórka.
  3. Pozostałe warzywa pokrój w paski.
  4. Wlej jogurt do miski.
  5. Wyciśnij sok z połowy limonki oraz dodaj posiekaną miętę.
  6. Przypraw do smaku.
  7. Ułóż na placku tortilli porozrywaną sałatę oraz pokrojone warzywa.
  8. Zwiń tortillę w rulon.
  9. Aby tortilla nie namokła, zapakuj sos do osobnego pojemniczka.

Kanapki z pastą z warzywami

Składniki:

  • pieczywo pumpernikiel lub wieloziarniste
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli
  • ½ szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka suszonych pomidorów z olejem
  • przyprawy: suszony tymianek, sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Fasolę odcedź i włóż do blendera/malaksera.
  2. Cebulę pokrój na mniejsze kawałki i dołóż razem z suszonymi pomidorami do fasoli.
  3. Zmiksuj wszystko na gładką i jednolitą masę.
  4. Dodaj trochę oleju z suszonych pomidorów, aby otrzymać odpowiednią konsystencję.
  5. Dopraw do smaku przyprawami.
  6. Nałóż pastę na pieczywo.
  7. Możesz dodać sałatę lub inne ulubione warzywa (np.: papryka).

Sałatka z pomidorkami i mozzarellą

Składniki:

  • 250 g pomidory cherry lub koktajlowe
  • 1 opakowanie mozzarelli
  • 70 g szpinaku
  • 70 g rukoli
  • 2 łyżki oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka ocet balsamiczny
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

  1. Pomidorki, szpinak i rukolę umyj, osusz i włóż do dużej miski.
  2. Mozzarellę odcedź i dodaj do reszty składników.
  3. Wymieszaj delikatnie składniki.
  4. W małej misce połącz oliwę, ocet i przyprawy, aby otrzymać sos do sałatki.
  5. Sos możesz przelać do osobnego pojemnika lub od razu polać nim sałatkę.

Naleśniki

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka 0,5%
  • 1 szklanka mąki wieloziarnistej
  • 1 szczypta soli
  • ¼ szklanki wody
  • olej do smażenia
  • przecier jabłkowy

Przygotowanie

  1. Jajko wbij do miski, dodaj mleko, mąkę i sól.
  2. Wymieszaj wszystko trzepaczką rózgową lub mikserem.
  3. Jeżeli konsystencja jest za gęsta, dodaj trochę wody. Jeśli jest za rzadka, dodaj mąki.
  4. Rozgrzej patelnię do naleśników i wlej łyżkę wazową ciasta.
  5. Smaż do zarumienienia się z obu stron.
  6. Naleśniki podawaj z przecierem jabłkowym (gotowym lub zrobionym samodzielnie)

Przecier jabłkowy:

  1. Jabłka obierz ze skórki, wydryluj i pokrój w drobną kostkę / zetrzyj na tarce.
  2. Włóż jabłka do rondelka.
  3. Dodaj trochę wody i gotuj na małym ogniu, aż jabłka staną się miękkie.
  4. Dodaj szczyptę soli, cukru oraz sok z cytryny.

Podsumowanie

Szybkie i zdrowe lunchboxy to nasz sposób na posiłki w pracy. Przekonaj się, że przygotowanie jedzenia do pracy nie musi być czasochłonne. Mamy nadzieję, że nasze przepisy Cię zainspirują.

Oceń ten post:
5/5 - (2 votes)
Brak komentarzy

Zostaw komentarz

* pola obowiązkowe

5/5 - (2 votes)

Dołącz do grona zadowolonych klientów

Wypróbuj diety SuViBox i ciesz się urozmaiconą dietą dostarczaną codziennie do Twoich drzwi.