3,3/5 - (11 votes)

Jak smakują naleśniki z mąki ryżowej? Jaki smak ma chleb na mące gryczanej? Mąka pszenna nie jest jedyna. Oprócz niej istnieją różne rodzaje, które mogą sprawdzić się do codziennych wypieków i nie tylko. Poznaj zdrowe zamienniki tradycyjnej mąki. Odkryj ich właściwości oraz wszechstronne zastosowanie.

Dlaczego tradycyjna mąka nie jest najlepszym rozwiązaniem?

Większość osób ma z nią do czynienia na co dzień. Spożywamy ją nie tylko w wypiekach, ale również jedząc pieczywo i inne produkty pszenne. Jak się jednak okazuje, mąka pszenna nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem. Mało tego. Zdrowe zamienniki tradycyjnej mąki mogą sprawić, że danie stanie się mniej kaloryczne, a Ty odkryjesz nowe smaki.

Kolejnym argumentem za tym, aby poszukać alternatywy, jest ilość składników odżywczych. Nie ma co się oszukiwać. Mąka pszenna nie jest ich najlepszym źródłem. Im niższy typ mąki, tym mniejsza ilość składników odżywczych i błonnika. Przyjrzymy się temu bliżej.

Typy mąki pszennej

Zanim przejdziemy do zamienników tradycyjnej mąki, zobaczmy, na jakie typy jest ona podzielona. Jak już wspomnieliśmy, im jest on niższy, tym produkt jest uboższy w składniki odżywcze. Poznaj najpopularniejsze z nich:

  • typ 2000 – mąka razowa – używana przy produkcji pełnoziarnistego pieczywa
  • typ 1850 – mąka graham – używana do wypieku chleba
  • typ 1400 – mąka sitkowa – używana do wypieku chleba
  • typ 750 – mąka chlebowa – używana do wypieku chleba i pizzy
  • typ 650 – mąka młyńska – używana do wypieków drożdżowych
  • typ 550 – mąka luksusowa – używana do wypieków drożdżowych
  • typ 450 – mąka tortowa – używana do biszkoptów i półkruchych wypieków.

 

6 zdrowych zamienników tradycyjnej mąki

Wiele osób rezygnuje z tradycyjnej mąki na rzecz zdrowszych zamienników. Powody mogą być różne. Niekiedy chcemy dostarczyć więcej składników odżywczych. Innym razem doskwierają nam nietolerancje pokarmowe i alergie. W każdym z tych wypadków warto znać alternatywy tradycyjnej mąki.

Chcesz zacząć zdrowo się odżywiać, ale brakuje Ci czasu? Nie musisz od razu samodzielnie piec chleba i gotować posiłków na cały dzień. Wypróbuj diety pudełkowe od Suvibox. W naszej ofercie znajdziesz kilkanaście różnych jadłospisów, napisanych pod okiem dietetyka. Od lat współpracujemy ze sprawdzonymi dostawcami pieczywa i warzyw. Masz zatem pewność, że gotujemy wyłącznie z produktów najwyższej jakości.

Mąka gryczana

Szukając zdrowych zamienników tradycyjnej mąki, nie sposób pominąć mąki gryczanej. Jest ona otrzymywana ze zmielonych ziaren gryki. W smaku zaś podobna jest do kaszy gryczanej. Zawiera liczne składniki odżywcze takie jak:

  • witaminy z grupy B
  • selen
  • magnez
  • potas
  • sód
  • wapń
  • miedź
  • białko
  • lizyna
  • arginina.

Pomimo tak wielu właściwości zdrowotnych mąka gryczana nie ma wszechstronnego zastosowania. Nadaje się do chleba czy naleśników, jednak do wypieków warto połączyć ją z innym gatunkiem mąki. Wszystko przez brak właściwości łączących.

Mąka ryżowa

Jeśli jesteś na lekkostrawnej diecie, koniecznie zwróć uwagę na mąkę ryżową. Jest ona produkowana z białego i brązowego ryżu. Ma lekko słodki smak, a do tego jest bogata w takie składniki jak:

  • witaminy z grupy B
  • cynk
  • magnez
  • fosfor
  • błonnik.

Mąka ryżowa jest produktem bezglutenowym. Sprawdzi się zatem w przypadku osób, które chorują na celiakię. Co więcej, na niski indeks glikemiczny. Możesz ją wykorzystać do pieczenia ciast, naleśników, a nawet do makaronu.

Mąka jaglana

Kolejna na liście jest mąka jaglana. Jest produkowana z kaszy jaglanej. Podobnie jak ona ma lekko gorzki smak. Dlatego nie poleca się jej do słodkich wypieków. Gdzie ją zatem stosować? Sprawdzi się zwłaszcza do zagęszczania sosów i zup. Dzięki swojej strukturze nie pozostawia grudek. Co więcej, jest pełna składników odżywczych takich jak:

  • witaminy z grupy B
  • żelazo
  • wapń
  • lecytyna
  • białko roślinne
  • krzemionka.

Dzięki swoim właściwościom mąka jaglana wpływa na perystaltykę jelit, poprawia koncentrację i obniża poziom cholesterolu we krwi.

Mąka kukurydziana

Czym charakteryzuje się mąka kukurydziana? Jest ona często wykorzystywana do pieczenia ciastek, herbatników, a także innych słodkich deserów. Nadaje się nawet do wypieków chleba. Możesz się z nią spotkać w przypadku kuchni meksykańskiej i takich potraw jak tortilla. Co więcej, jest bogata w:

  • witaminy z grupy B
  • witaminę E
  • witaminę A
  • magnez
  • błonnik
  • skrobię
  • potas.

Jednocześnie mąka kukurydziana nie zawiera glutenu. Dzięki temu może być spożywana przez osoby cierpiące na nietolerancję tego składnika. A jak jest ze smakiem?  Ma lekko słodki i delikatny posmak. Z tego powodu ma wszechstronne zastosowanie.

Mąka amarantusowa

Nasiona amarantusa zrobiły w ostatnim czasie prawdziwą furorę. Roślina należy do najstarszych gatunków uprawianych przez człowieka. Cieszy się licznymi właściwościami zdrowotnymi. Nic zatem dziwnego, że mąka amarantusowa jest w centrum zainteresowania. Z czego słynie? Przede wszystkim z bogatej zawartości takich składników jak:

  • wapń
  • magnez
  • żelazo
  • błonnik
  • lizyna
  • skwalen.

Mąka amarantusowa ma niski indeks glikemiczny i jest bezglutenowa. Mogą ją zatem używać osoby stosujące specjalne diety. Ponadto cieszy się wszechstronnym zastosowaniem. Może być z powodzeniem wykorzystywana do pieczenia chleba, ciast czy naleśników.

Mąka arachidowa

Na liście nie mogło zabraknąć także mąki arachidowej. Jak sama nazwa wskazuje, jest ona uzyskiwana z orzeszków. Z tego powodu jest bogata w:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe
  • białko
  • witaminę B3
  • fosfor
  • wapń.

Dzięki jej specyficznemu smakowi możesz ją wszechstronnie używać. Sprawdzi się do wypieków słodkich ciasteczek. My polecamy ją również jako panierka do mięsa. Z całą pewnością wzbogaci smak niejednej potrawy.

Polecamy też wypróbowanie innych mąk z orzechów. Na półkach ze zdrową żywnością odnajdziesz także mąkę z orzechów laskowych, włoskich czy migdałów. Są one nieocenionym źródłem zdrowia, a do tego – niebanalnym dodatkiem do posiłku,

Podsumowanie

Jaka mąka jest najlepsza? Jak widzisz, zdrowych zamienników tradycyjnej mąki nie brakuje. Każda z nich ma swoje unikalne właściwości oraz zastosowanie. Warto wypróbować kilka rodzajów, aby wybrać te, które najbardziej przypadną Ci do gustu.

Oceń ten post:
3,3/5 - (11 votes)