DIETA BEZ GLUTENU I NABIAŁU - catering dietetyczny
Biuro Obsługi Klienta 733 909 809; Pn-Pt 8:00-18:00; Sb-Nd 8:00-13:00


Czym jest dieta BEZ GLUTENU i NABIAŁU?

Dieta BEZ GLUTENU i NABIAŁU to dieta, która bazuje na produktach występujących naturalnie bez glutenu (mięso, ryby, jajka, owoce, warzywa, rośliny strączkowe, nasiona i orzechy, kukurydza, proso, amarantus, ryż, gryka) oraz na specjalistycznych produktach przetworzonych (jak makarony czy pieczywo).

Dlaczego dieta bezglutenowa jest tak popularna? Choć może wydawać się, że to chwyt marketingowy lub chwilowa moda, nie jest to zgodne z prawdą. Przejście na dietę BEZ GLUTENU zapewnia komfort psychiczny, przyczynia się do lepszego samopoczucia, daje nam uczucie lekkości.

Dzięki naszej wiedzy i doświadczeniu, dieta BEZ GLUTENU i NABIAŁU jest zarówno smaczna, jak i różnorodna. Jest świetną alternaywą dla zwykłej diety.
Dostępna jest w sześciu wariantach kalorycznych: 1000 kcal, 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal oraz 2500 kcal.

Tak jak w każdej naszej diecie – przy przygotowywaniu posiłków posługujemy się metodą sous-vide.


MAKRA:
- 15% białka 
- 30% tłuszczy
- 55% węglowodanów


Komu polecamy dietę BEZ GLUTENU i NABIAŁU?

Dietę BEZ GLUTENU i NABIAŁU polecamy osobom, które chcą:
- zmienić nawyki żywieniowe i zdrowo i smacznie się odżywiać
- pozbyć się zbędnych kilogramów
- poprawić swój metabolizm
- obniżyć poziom cholesterolu ogólnego i LDL
- pozbyć się dolegliwości skórnych 


Przeciwwskazania do stosowania diety BEZ GLUTENU i NABIAŁU.

Diety BEZ GLUTENU nie powinny stosować osoby:
- z celiakią
- z chorobą Dühringa
- z alergią na gluten lub nabiał (nie mamy diet leczniczych/specjalistycznych)
- nadwrażliwe na gluten lub nabiał


Dlaczego w naszej diecie mogą występować śladowe ilości glutenu i nabiału? Na naszej Kuchni gotujemy również posiłki zawierające gluten i nabiał, więc śladowe ilości tych składników mogą pojawić się w Państwa lunchboxach. 


Jakich efektów można się spodziewać podczas stosowania diety BEZ GLUTENU i NABIAŁU?

Stosując dietę BEZ GLUTENU i NABIAŁU można spodziewać się:
- poprawy samopoczucia
- utraty zbędnych kilogramów
- obniżenia poziomu cholesterolu
- pozbycia się/zmniejszenia dolegliwości skórnych


Jakie produkty znajdziesz w diecie BEZ GLUTENU?

W diecie BEZ GLUTENU występują produkty takie jak: mięso, ryby, jajka, owoce, warzywa, rośliny strączkowe, nasiona i orzechy, kukurydza, proso, amarantus, ryż, gryka – czyli produkty naturalnie bezglutenowe oraz specjalistyczne produkty przetworzone (makarony, pieczywo).


Jakich produktów nie znajdziesz w diecie BEZ GLUTENU?

W diecie BEZ GLUTENU nie występują produkty, które zawierają: pszenicę, orkisz, jęczmień, żyto, owies. Należy jednak mieć na uwadze to, że w niektórych specjalistycznie przetworzonych produktach mogą występować śladowe ilości glutenu.


PRZYKŁADOWE MENU

Śniadanie: Pasta z serem wędzonym, sałatką z rzodkiewki koperku i kalarepy.
II śniadanie: Tapioka kokosowa z jagodami.
Obiad: Gulasz z indyka z młodą marchewką, mieszanką kasz.
Podwieczorek: Fasolka szparagowa Sous Vide z oliwką dyniowo- cytrynową i pestkami słonecznika.
Kolacja: Sałatka z kurczakiem i prażonymi orzechami nerkowca, świeżymi warzywami i sosem bazyliowym


Ze względu na to, iż w naszych dietach korzystamy z półproduktów od różnych dostawców nie jesteśmy w stanie w 100% wykluczyć glutenu z naszej diety. Nie przyjmujemy zamówień od osób z alergiami i przewlekle chorych - którym moglibyśmy zaszkodzić. Weź to pod uwagę zamawiając dietę. Skonsultuj się z lekarzem lub naszym dietetykiem.