Makra:
Średni tygodniowy bilans makroskładników
15-20% białka
25-30% tłuszcze
50-55% węglowodany
Wartości mogą nieznacznie (bez wpływu na dietę) różnić się w ujęciu dziennym, tygodniowym – zależą od dostępności świeżych składników. Finalny rozkład makroskładników jest podawany każdorazowo na naklejce umieszczonej na każdym posiłku.
Dieta BEZGLUTENOWA i BEZMLECZNA to dieta, która bazuje na produktach występujących naturalnie bez glutenu (mięso, ryby, jajka, owoce, warzywa, rośliny strączkowe, nasiona i orzechy, kukurydza, proso, amarantus, ryż, gryka) oraz na specjalistycznych produktach przetworzonych (jak makarony czy pieczywo).
Dlaczego dieta bezglutenowa jest tak popularna? Choć może wydawać się, że to chwyt marketingowy lub chwilowa moda, nie jest to zgodne z prawdą. Przejście na dietę BEZ GLUTENU zapewnia komfort psychiczny, przyczynia się do lepszego samopoczucia, daje nam uczucie lekkości.
Dzięki naszej wiedzy i doświadczeniu, dieta BEZGLUTENOWA i BEZMLECZNA jest zarówno smaczna, jak i różnorodna. Jest świetną alternaywą dla zwykłej diety. Dostępna jest w sześciu wariantach kalorycznych: 1000 kcal, 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal oraz 2500 kcal. Tak jak w każdej naszej diecie – przy przygotowywaniu posiłków posługujemy się metodą sous-vide.
MAKRA:
– 15% białka
– 30% tłuszczy
– 55% węglowodanów
Dietę BEZ GLUTENU i NABIAŁU polecamy osobom, które chcą:
– zmienić nawyki żywieniowe i zdrowo i smacznie się odżywiać
– pozbyć się zbędnych kilogramów
– poprawić swój metabolizm
– obniżyć poziom cholesterolu ogólnego i LDL
– pozbyć się dolegliwości skórnych
Diety BEZ GLUTENU nie powinny stosować osoby:
– z celiakią – z chorobą Dühringa
– z alergią na gluten lub nabiał (nie mamy diet leczniczych/specjalistycznych)
– nadwrażliwe na gluten lub nabiał
Dlaczego w naszej diecie mogą występować śladowe ilości glutenu i nabiału? Na naszej kuchni gotujemy również posiłki zawierające gluten i nabiał, więc śladowe ilości tych składników mogą pojawić się w Państwa lunchboxach.
Stosując dietę BEZ GLUTENU i NABIAŁU można spodziewać się:
– poprawy samopoczucia
– utraty zbędnych kilogramów
– obniżenia poziomu cholesterolu
– pozbycia się/zmniejszenia dolegliwości skórnych
W diecie BEZ GLUTENU występują produkty takie jak: mięso, ryby, jajka, owoce, warzywa, rośliny strączkowe, nasiona i orzechy, kukurydza, proso, amarantus, ryż, gryka – czyli produkty naturalnie bezglutenowe oraz specjalistyczne produkty przetworzone (makarony, pieczywo).
Wypróbuj diety SuViBox i ciesz się urozmaiconą dietą dostarczaną codziennie do Twoich drzwi.
W diecie BEZ GLUTENU nie występują produkty, które zawierają: pszenicę, orkisz, jęczmień, żyto, owies. Należy jednak mieć na uwadze to, że w niektórych specjalistycznie przetworzonych produktach mogą występować śladowe ilości glutenu.
Ważna informacja!
Ze względu na to, iż w naszych dietach korzystamy z półproduktów od różnych dostawców nie jesteśmy w stanie w 100% wykluczyć glutenu z naszej diety. Nie przyjmujemy zamówień od osób z alergiami i przewlekle chorych – którym moglibyśmy zaszkodzić. Weź to pod uwagę zamawiając dietę. Skonsultuj się z lekarzem lub naszym dietetykiem.
Przykładowe menu
Śniadanie
Pasta z wegańskim serem wędzonym, sałatką z rzodkiewki koperku i kalarepy
II śniadanie
Tapioka kokosowa z jagodami
Obiad
Gulasz z indyka z młodą marchewką, mieszanką kasz
Podwieczorek
Fasolka szparagowa Sous Vide z oliwką dyniowo- cytrynową i pestkami słonecznika
Kolacja
Sałatka z kurczakiem i prażonymi orzechami nerkowca, świeżymi warzywami i sosem bazyliowym
Wypróbuj diety SuViBox i ciesz się urozmaiconą dietą dostarczaną codziennie do Twoich drzwi.