Blog
pomysły na zdrowe i szybkie śniadania
Oceń ten post:
3,8/5 - (5 votes)

Co zjeść na śniadanie? – pomysły na syte i zdrowe posiłki

3,8/5 - (5 votes)

Dzień Zdrowego Śniadania przypada 8 listopada. Oczywiście najlepiej jeżeli będziemy świętować go poprzez przygotowanie zdrowego posiłku o poranku!

Śniadanie to według większości programów żywieniowych i specjalistów dietetyków najważniejszy posiłek dnia. Jego zadanie to pobudzenie metabolizmu po nocnym spowolnieniu oraz dostarczenie organizmowi energii. Jakie powinno być śniadanie, by najlepiej spełniało tę rolę? Pomysłów na zdrowe śniadanie może być naprawdę wiele – oto najciekawsze z nich.

Śniadanie z jajek

Śniadanie z jajek należy maksymalnie „odchudzić”. Lekkie śniadanie, na który składać się będzie omlet smażony na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu będzie doskonałym początkiem dnia. Dobrymi dodatkami do omletu będą owoce, na przykład jagody i borówki bogate w antyoksydanty czy świeże liście szpinaku.

Dodatki można zblendować razem z jajkami i przygotowaną masę usmażyć na teflonowej patelni. Można je też ułożyć na przygotowanym omlecie z samych jajek. Każdy może przyrządzić danie po swojemu, ważne, by zniwelować użycie tłuszczu do jego przygotowania.

omlet ze szpinakiem na śniadanie

Śniadanie bez chleba

Chleb niepochodzący z zaufanego źródła nie zawsze będzie cennym źródłem węglowodanów. Często jedyną rolą chleba jest zapychanie i powodowanie uczucia sytości. Pieczywo okazuje się wówczas pustymi kaloriami, z których można łatwo zrezygnować.

Kanapki bez pieczywa? To możliwe! Wystarczy chleb zastąpić czymś zdrowszym. Ulubione składniki kanapki wystarczy ułożyć na umytych i wysuszonych liściach sałaty czy kawałkach papryki. Można je też owinąć w papier ryżowy czy plasterki sera– możliwości jest wiele.

Śniadanie na słodko

Poranny posiłek na słodko to nie tylko zastrzyk energii, ale też doskonały pomysł dla osób lubiących zdrowo i słodko zjeść. Wiele osób ceni także szybkość przygotowania śniadania, dlatego doskonałym pomysłem są zielone koktajle. Można je przygotowywać codziennie na inny sposób.

Wystarczy wybrać składnik bazowy, np. mleko sojowe, świeży sok, jogurt lub woda i zblendować z dowolnymi owocami, np. jabłka, pomarańcze, gruszka, melon, papaja, ananas, jagody, banan, mango, kiwi czy brzoskwinie. Doskonałym urozmaiceniem takiego posiłku będą zdrowe dodatki jak miód, naturalne kakao, słonecznik, nasiona chia, jagody goi czy cynamon. Przygotowany koktajl można zabrać na wynos, co jest wygodną opcją dla zabieganych.

Śniadanie na ciepło

Najlepszym pomysłem na śniadanie na ciepło są płatki owsiane. Prawdziwą, świeżą owsiankę należy wieczorem dnia poprzedniego zalać wrzątkiem i zostawić do rana. Do płatków można dodać pestki dyni czy ziarna słonecznika oraz przyprawy, jak rozgrzewający imbir i cynamon. Rano napęczniałą owsiankę wystarczy podgrzać i uzupełnić o ulubione owoce, np. jabłko.

Owsianka cieszy się opinią najzdrowszego śniadania na świecie. Zapewnia sytość i energię, ponieważ zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe ważne dla układu krążenia, witaminy A, E, K i te z grupy B, a także pierwiastki: żelazo, fosfor, wapń, cynk i mangan. Szczególną zaletą owsa jest też błonnik pokarmowy polepszający trawienie.

owsianka na ciepło

Dietetyczne śniadanie

Śniadanie to podstawa całego dnia, dlatego musi dostarczać organizmowi energii do działania. Takie śniadanie powinno być bogate w błonnik pokarmowy, który napędzi metabolizm do spalania kalorii. Doskonałym pomysłem więc jest sałatka warzywna.

Do przygotowanie tego śniadania można użyć niskokalorycznych warzyw jak: świeży ogórek, pomidory koktajlowe, starta marchew, różne rodzaje sałaty czy cukinia. Wymieszane razem z dodatkiem soku z cytryny lub oliwą z oliwek będą doskonałym i szybkim śniadaniem, które pobudzi układ trawienny do pracy. Świetnymi dodatkami mogą okazać się mozzarelia w kulkach, pasta tahini, ocet balsamiczny, świeża bazylia oraz orzechy. Ważną zaletą jest też prostota wykonania tego dania: wybrane składniki wystarczy po prostu pokroić i zmieszać. Sałatka warzywna to też doskonały pomysł na śniadanie do pracy.

Podsumowanie

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Powinno zawierać wyselekcjonowane składniki odżywcze, ponieważ stanowi podstawę energetyczną na wiele godzin. Pozyskana energia ze śniadania ma za zadanie rozruszać układ trawienny i przygotować go na resztę dnia. Warto poeksperymentować w kuchni, szczególnie w dni wolne od pracy, kiedy na poranny posiłek możemy poświęcić więcej czasu. Pamiętaj, że zawsze możesz skorzystać z oferty cateringu dietetycznego Suvibox i wybrać dietę pudełkową z wyborem menu.

Oceń ten post:
3,8/5 - (5 votes)
Brak komentarzy

Zostaw komentarz

* pola obowiązkowe

3,8/5 - (5 votes)

Dołącz do grona zadowolonych klientów

Wypróbuj diety SuViBox i ciesz się urozmaiconą dietą dostarczaną codziennie do Twoich drzwi.